ßßß
Dzisiaj będzie nietypowo jak na poniedziałek… ale pierwszy dzień długo wyczekiwanej Wiosny zobowiązuje!Oto „kiełkująca” Wiosna w wersji deserowej :)Czekoladowe babeczki z dodatkiem jabłek są smaczne, miękkie i delikatnie słodkie. W takiej ogrodniczej aranżacji smakują naprawdę wyśmienicie!
Składniki (na 10 małych babeczek):Suche:1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału5 łyżek cukru brzozowego/fruktozy1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody4 łyżki kakao1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (dla koloru)1 średnie jabłko pokrojone w kostkę2 łyżki gorzkiej czekolady (posiekanej na drobne kawałki)Mokre:50 ml mleka (2% tłuszczu)150 ml maślanki (jogurtu naturaanego/kefiru)1 łyżka rumu1 łyżeczka esencji waniliowej1 żółtkoDodatkowo:1 białko (+ szczypta soli + 1 łyżeczka fruktozy) ubite na sztywną pianęPolewa czekoladowa:100 g gorzkiej czekolady1 łyżeczka masła1 łyżeczka mleka 2%Wersja „Ogrodniczki” – dodatkowo:10 szt doniczek z naturalnej gliny średnica 6 , 5 cm, wysokość 6 cm10 papilotek średnica podstawy 4 cm, wysokość 4 , 5 cm (IKEA)gałązki świeżej mięty1 łyżka maku
Wykonanie:W osobnych naczyniach wymieszać składniki mokre i suche.Tuż przed napełnieniem foremek składniki mokre wlać do suchych i energicznie wymieszać. (Nie trzeba dokładnie połączyć składników, mogą pozostać małe grudki.)Napełnić foremki do 2/3 wysokości i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy babeczki już się upiekły (wbity w środek patyczek, po wyjęciu musi być suchy:).Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i masła w kuchence mikrofalowej. Dokładni wymieszać, aż do uzyskania jednolitego kremu.Każdą babeczkę posmarować polewą czekoladową i oprószyć makiem. Tuż przed podaniem wbić w każdą babeczkę gałązkę-sadzonkę mięty.Smacznego:)