Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Za pewne myślisz, że kto jak kto ale ja to na pewno nie używam półproduktów. To błąd. Niektóre z nich są całkiem smaczne i zdrowe, a przy okazji łatwo je kupić podczas codziennych zakupów. Czasem zdarza mi się zgrzeszyć i przygotować danie na bazie „gotowca”- passatty przyprawionej
ziołami czy… Legendarnych klopsików KÖTTBULLAR. Postanowiłam szczerze wyjawić
markę mojego ulubionego gotowego dania. Ikea na stałe zagościła w naszej kulturze, a jej przytoczenie wzbudza jedynie sympatię.
Designerskie linie projektów Ikea kojarzą nam się do tego stopnia, że wystarczy rzut oka i już wiemy, że pijemy
kawę z kubka szwedzkiego giganta. W drodze na festiwal kulinarny – Transatlantyk, rozmawiałam o takich „kubkach” z pewnym sympatycznym aktorem. Stwierdził wtedy, że odwiedzając przyjaciół często odnosi wrażenie jakby nie wychodził ze swojego mieszkania. To zdanie dokładnie oddaje skalę działania Ikeii. Mnie od jakiegoś czasu zachwyca Ikeowska restauracja, w której można zjeść banalnie proste, choć smaczne, dania i kultowe klopsiki z
żurawiną. Oczywiście idąc za ciosem, mistrzowie szwedzkiego marketingu wprowadzili do kulinarnego obiegu
mięsne kuleczki KÖTTBULLAR w formie mrożonej. Według mnie to świetny pomysł na ponowną wizytę w sklepie bez konieczności zakupu mebli. Jak już wspominałam bezkompromisowa polityka przyciągnięcia klienta na
poziomie „master”.Wracając do tematu, gdy tak jak dziś, nie mam czasu na przygotowanie wystawnego obiadu sięgam do swojej zamrażarki. Naśladując moją idolkę – Nigellę Lawson, rozpieszczam się mrożonymi kuleczkami, które przygotowuje się w 10 minut. Przekornie i z nieopanowaną miłością do warzyw podaję je na gorącym ajvarze. To połączenie jest niesamowite, sycące i błogo przepyszne. Dosyć tego. Po prostu go spróbuj. Koniecznie.NAJSZYBSZY OBIAD NA ŚWIECIENA 1 PORCJĘ:8 klopsików KÖTTBULLAR5 łyżek ajvaru ( pasty z pieczonej
papryki i
bakłażana)2 kolorowe
pomidory1 łyżka siekanej
natki1 łyżeczka
oliwy1 łyżka
soku z cytrynysól morskaPrzygotowanie:Porcję mrożonych klopsików (lub kilka porcji, jeśli chcesz nakarmić przyjaciół) zalej odrobiną
wody – tak aby były zanurzone do połowy. Gotuj pod przykryciem, strząsając garnkiem 7-8 minut.Ajvar podgrzej w garnku.
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w plastry i rozłóż na talerzach lub talerzu.Polej
oliwą i
sokiem z cytryny, po czym posyp
solą i
natką.Obok nałóż ajvar a na nim KÖTTBULLAR.Smacznego!Oczywiście możesz użyć innych kopsików lub przygotować swoje własne z namoczonej w
mleku białej
bułce, siekanej
cebuli,
czosnku, gałki muszkatu i mieszanki
mięsa wołowo-wieprzowego – wiele takich przepisów znajdziesz na moim blogu.Powiązane notki:Klopsiki / pulpety w sosie
marchewkowym – najlepszy przepis
Czosnkowe klopsiki w sosie
koperkowymGrecka ragout z lawaszemSoczysta
pierś kurczaka w minutę, z
kaszą jaglaną i
brukselką