ßßß Cookit - przepis na Maliny z zabaglione, zabajone

Maliny z zabaglione, zabajone

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Trzecia edycja Hell’s Kitchen Piekielnej Kuchni trwa w najlepsze. Uczestnicy nie szczędzą sobie małych złośliwostek i mają prawdziwie piekielne osobowości. Wczoraj z programu odpadł chłopak z niebieskiej drużyny. Dziś dla ostudzenia emocji po serwisie gotujemy, pełną parą, w mojej anielskiej kuchni! Deser, który był gwiazdą drugiej edycji, specjalnie dla Was w mojej interpretacji, tak abyście jeszcze bardziej zachwycili się jego świątecznym, Wielkanocnym, klimatem. Aromatem cudownych gorących malin, przepyszne, gęste i rozgrzewające zabajone, posypane słodką kruszoną z chrupiących płatków owsianych to jeden z moich ulubionych deserów.
Składniki na 4 porcje:
Zabaglione
3 żółtka
40 ml whisky
6 łyżek cukru
1/2 laski wanilii
40 ml wódki
Maliny:
450 g mrożonych malin
3 łyżki cukru
1/2 laski wanilii
mała szczypta kardamonu
Crust ( chrupiące płatki owsiane )
4 łyżki płatków owsianych
25 g masła
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Żółtka wymieszać z cukrem i ziarnami z łaski wanilii. Ustawić w misce, znoszącej wysoką temperaturę nad garnkiem z gorącą wodą.
Ubijać trzepaczką, kontrolując temperaturę ,aby krem zabaglione nie zaczął się gotować, po kilku ruchach trzepaczką wlać, ubijając, alkohole.
Ubijać zabaglione aż zgęstnieje.
Krem można schłodzić i podać z gorącymi malinami lub podać na ciepło.
Crust:
Masło stopić. Do płynnego dodać cukier. Zrobić karmel, a gdy zacznie się topić wsypać płatki owsiane. Dokładnie wymieszać aby pokrył płatki i odstawić do przestudzenia.
Maliny :
Rozmrozić maliny i osączyć na sicie – sok zostawić. Wydrążyć ziarna z laski wanilii. A na patelnię wsypać cukier maliny, laskę wanilii, ziarenka i kardamon. Przesmażyć 3-5 minut
Przekładać maliny , bez laski, na miseczki,
Na wierzchu ułożyć zabaglione i crust owsiany.
Udekorować miętą.
Powiązane notki:
Kremowy budyń waniliowy z malinami
Maliny w syropie
Kotlety mielone z natką ( bez jajek) i Hell’s Kitchen
Cukier waniliowy II
Nalewka z pigwy – pigwówka
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/03/18/maliny-z-zabaglione-zabajone-z-hells-kitchen