ßßß
Inspirowałam się przepisem z książki „Babeczki – życie z babeczką smakuje lepiej !”Składniki14 sztuk:170 g suszonych daktyli bez pestek1 łyżeczka sody200 ml wody170 g masła170 g cukru muscovado4 łyżki mielonego siemienia lnianego + 8 łyżek wrzątku lub 4 duże jajka230 g mąki ( u mnie orkiszowa, jasna, pełnoziarnista)1 łyżeczka esencji waniliowej lub aromat waniliowyPrzygotowanie:Do rondla wrzuć daktyle, zalej wodą, dodaj sodę i zagotuj. Schłódź – masa powinna być letnia po zabraniu się za kolejny etap.Siemię ( jeśli masz ziarna zmiel je w młynku ) zalej wrzątkiem, mieszaj chwilę po czym odstaw aż masa wystygnie i zgęstnieje. ( jeśli używasz jajek krok pomiń ) .W formie do muffinek umieść papilotki – 14 sztukMiękkie masło ubij z cukrem i esencją.Gdy będzie jasne i kremowe dodaj do masy siemię ( lub po jajku) i miksuj aż masa się połączy.Mąkę przesiej do masy, mieszając.Na końcu wlej miksturę daktylową i zmiksuj dokładnie całość.Przełóż ciasto do foremek.Piecz 20-25 minut 1 180 stopniach (góra, dół ) aż babeczki wyrosną i będą sprężyste z wierzchu.Po upieczeniu wystudź, możesz je dowolnie udekorować, ale to jedne z tych wypieków które nie potrzebują żadnej dodatkowej oprawy.Jakie mogę mieć rady ?Macie ochotę na te ciastka a nie macie formy do muffinek – upieczcie ciasto w formie keksowej – 60 minut w 180 stopniach. Nie piekłam ich z margaryną jeśli je przygotujecie ( a zachęcam ) z jej udziałem dajcie znać jak smakowały!Smacznego!Ania!Powiązane notki:Babeczki do koszyczkaNajprostrze muffinki babeczki waniliowe z morelamiBabeczki ( muffinki ) jogurtowe z truskawkamiBabeczki – muffinki z truskawkami i kremem maślanym – Roczek Fabianka!Keks złocisty – fruit cake – z orzechami, morelami, figami, daktylami i rodzynkami