ßßß
Składniki:200 g mąki tortowej200 g masła lub margaryny150 g cukru pudru ( niepełna szklanka)4 płaskie łyżki kakao3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cukru z wanilią lub esencji waniliowej*50 g czekolady50 ml mlekalukier białyskórka pomarańczowaważne aby składniki były w temperaturze pokojowej.Lukier biały:150 g cukru pudru3-4 łyżki wrzątkukilka kropli olejku pomarańczowego lub łyżka likieru pomarańczowego – wtedy należy dać mniej wody.Cukier zalewamy wrzątkiem. Mieszamy aby lukier nie spływał swobodnie z łyżki.
Przygotowanie:Formę z kominkiem wysmarować masłem i obsypać mąką.Ubić masło z cukrami.Do puszystego wbijać po jajku, każde kolejne po połączeniu masy.Mąkę wymieszać z proszkiem.Czekoladę posiekać.Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę oraz mleko. Dokładnie zmiksować.Przesiać kakao, dodać czekoladę i ponownie zmiksować do połączenia się składników.Przelać do formy.Piec 35-40 minut, do suchego patyczka.Chłodne ciasto polukrować lub oblać polewą czekoladową.
Powiązane notki:Sernik z marcepanem, kardamonem i lukrem cytrynowymKakaowa owsianka z migdałami – bogata w magnezJogurtowe ciasto orzechowe z czekoladąMurzynek – blat do tortów lub ciastoCiasto (babka) jogurtowe z konfiturą wiśniową