ßßß Cookit - przepis na Korzenny Sernik z dynią – proteinowy – dieta Dukana

Korzenny Sernik z dynią – proteinowy – dieta Dukana

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Nie zdążyłam Wam wspomnieć, że mój luby jest obecnie na diecie. Trzyma się bardzo dzielnie , a ja mu kibicuję i przygotowuję lekkie posiłki. Efekty są już widoczne- schudł kilka kilogramów co można zaobserwować w centymetrach. Oto mój dyniowy eksperyment, który okazał się być tak udany , że postanowiłam podzielić się nim z Wami. Będzie też odpowiedni dla osób na diecie Dukana – proteinowej ale bez spodu, który nie jest konieczny sernik pięknie się piecze. Korzenne przyprawy dopełniają całości – kremowy sernik o smaku piernika i dynią. Jeśli się nie odchudzacie możecie go upiec ze zwykłym cukrem – około 3/4 szklanki.
Składniki:
Tortownica 26 cm
1 kg dyni
250 g chudego twarogu
250 g półtłustego twarogu
6 łyżek jogurtu naturalnego
3 jaja
2 łyżki budyniu waniliowego
2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżeczki słodzika w proszku – stewii lub ulubionego
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego anyżu
Spodem może być ulubione kruche ciasto lub:
spód:
150 g razowych ciastek owsianych
1 łyżka miodu
50 g margaryny
Przygotowanie:
Dynię (najlepiej o pomarańczowym, zwartym miąższu ) myjemy i kroimy w kostkę – 5×5 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach do miękkości – około 25 minut. Studzimy.
Ser miksujemy z jogurtem, aż stanie się kremowy. Dodajemy też budyń.
Dodajemy do niego jaja, przyprawy oraz słodzik ( lub cukier w wersji standardowej ), ponownie miksujemy aż się spienią.
Dynię oddzielamy łyżką od skórek i dokładnie ubijamy na pure.
Łączymy ją z masą serową i przekładamy do formy – na spód lub papier do pieczenia.
Pieczemy 40 minut w 160 stopniach. Upieczony pozostawiamy w piekarniku na 20 minut, później wyciągamy z pieca i studzimy.
Spód:
Ciasteczka kruszymy mikserem.
Topimy tłuszcz.
Łączymy go z ciastkami i miodem.
Lepką masą wykładamy natłuszczoną formę do 2/3 wysokości (jak u mnie)- lub sam spód.
Chłodzimy 15-20 minut.
Spód zalewamy masą serową i pieczemy jw.
Powiązane notki:
Sernik z suszonymi morelami
Ciasto z dynią, miodem i orzechami – ala piernik
Sernik z wiśniami z sosem truskawkowym
Sernik waniliowy z polewą na Wielkanoc
Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/11/25/korzenny-sernik-z-dynia-proteinowy-dieta-dukana