ßßß
Składniki:Tortownica 26 cm1 kg dyni250 g chudego twarogu250 g półtłustego twarogu6 łyżek jogurtu naturalnego3 jaja2 łyżki budyniu waniliowego2 łyżeczki przyprawy do piernika3 łyżeczki słodzika w proszku – stewii lub ulubionego1 łyżeczka mielonych goździków1 łyżeczka mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonego anyżuSpodem może być ulubione kruche ciasto lub:spód:150 g razowych ciastek owsianych1 łyżka miodu50 g margaryny
Przygotowanie:Dynię (najlepiej o pomarańczowym, zwartym miąższu ) myjemy i kroimy w kostkę – 5×5 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach do miękkości – około 25 minut. Studzimy.Ser miksujemy z jogurtem, aż stanie się kremowy. Dodajemy też budyń.Dodajemy do niego jaja, przyprawy oraz słodzik ( lub cukier w wersji standardowej ), ponownie miksujemy aż się spienią.Dynię oddzielamy łyżką od skórek i dokładnie ubijamy na pure.Łączymy ją z masą serową i przekładamy do formy – na spód lub papier do pieczenia.Pieczemy 40 minut w 160 stopniach. Upieczony pozostawiamy w piekarniku na 20 minut, później wyciągamy z pieca i studzimy.Spód:Ciasteczka kruszymy mikserem.Topimy tłuszcz.Łączymy go z ciastkami i miodem.Lepką masą wykładamy natłuszczoną formę do 2/3 wysokości (jak u mnie)- lub sam spód.Chłodzimy 15-20 minut.Spód zalewamy masą serową i pieczemy jw.Powiązane notki:Sernik z suszonymi morelamiCiasto z dynią, miodem i orzechami – ala piernikSernik z wiśniami z sosem truskawkowymSernik waniliowy z polewą na WielkanocSernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście