ßßß
Składniki:11-12 sztuk:2 i 1/2 szklanki mąki pszennej np. poznańskiej1 szklanka jogurtu naturalnego1/2 szklanki cukru50 g masła50 g suszonej żurawiny3 łyżki startej czekolady2 łyżki kakao ( 30 g )1 jajo1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyszczypta solisos:3 łyżki kajmaku ( u mnie z kakao)2 łyżki miodu
Przygotowanie:Piekarnik ustawić na 210 stopni. Góra dół.Wymieszać sypkie składniki.Dodać masło i rozkruszyć je palcami.Wlać jogurt , wbić jajo, dodać żurawinę i wymieszać ciasto.Podzielić je na 11-12 części i formować okrągłe bułeczki.Układać na papierze i piec 15 minut.Gorące posypać cukrem pudrem i polać sosem ( lub odwrotnie jeśli chcemy aby bułeczki były bardziej nasączone mieszanką).sos:Składniki wystarczy podgrzać – aby były płynne i wymieszać.Smacznego!Bułeczki najlepsze są w dniu pieczenia i dzień po.Powiązane notki:Szybkie Bułeczki na proszku razowe z melasą i rodzynkami – jak piernikSzybkie bułeczki z dyniąSzybkie Bułeczki Razowe z bananem i migdałami (w 15 minut ) WegańskieSzybkie pełnoziarniste bułeczki / muffinki z granolą ( fotoprzepis)