ßßß
Składniki:1 szklanka mąki żytniej razowej2/3 szklanki mąki pszennej 6502/3 szklanki rodzynek1/2 szklanki maślanki /jogurtu1/3 szklanki siemienia lnianego3 łyżki melasy2 małe jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka sody
Przygotowanie:Piekarnik nastawić na 200 stopni, góra dół z wiatrakiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Wymieszać sypkie składniki z rodzynkami.Osobno wymieszać melasę, maślankę i jajka. Wlać do suchej mieszanki. Wymieszać.Przełożyć na papier , uformować okrąg, mokrym nożem przeciąć go na 8 części , lekko je rozsunąć.Piec około 12 minut.Podawać z melasą i masłem, pyszne są też z jabłkową konfiturą < Klik >.
Powiązane notki:Zdrowe razowe bułeczki bakaliowe bez cukruSzybkie bułeczki z dyniąMorelowe ziemniaczane bułeczki z jogurtemSzybkie pełnoziarniste bułeczki / muffinki z granolą ( fotoprzepis)