Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Szybkie bułeczki na śniadanie to prawdziwy hit. Te smakują jak piernik. Z dodatkiem melasy,
rodzynek i
cynamonu rozgrzewają w chłodne dni. Będą idealne dla dzieci na śniadanie ale też do lunchboxa, świetne z
herbatą,
kakao czy
kawą. Chyba nie muszę Was dłużej przekonywać, zróbcie je jutro na śniadanie, dlatego przepis dodaję mimo późnej
pory.
Składniki:1 szklanka
mąki żytniej razowej2/3 szklanki
mąki pszennej 6502/3 szklanki
rodzynek1/2 szklanki
maślanki /jogurtu1/3 szklanki
siemienia lnianego3 łyżki melasy2 małe
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
sodyPrzygotowanie:Piekarnik nastawić na 200 stopni, góra dół z wiatrakiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Wymieszać sypkie składniki z
rodzynkami.Osobno wymieszać melasę,
maślankę i
jajka. Wlać do suchej mieszanki. Wymieszać.Przełożyć na papier , uformować okrąg, mokrym nożem przeciąć go na 8 części , lekko je rozsunąć.Piec około 12 minut.Podawać z melasą i
masłem, pyszne są też z
jabłkową konfiturą < Klik >.
Powiązane notki:Zdrowe
razowe bułeczki
bakaliowe bez
cukruSzybkie bułeczki z
dyniąMorelowe ziemniaczane bułeczki z
jogurtemSzybkie pełnoziarniste bułeczki / muffinki z granolą ( fotoprzepis)