ßßß
Składniki (na 12 sztuk):1 szklanka dyniowego puree (jak łatwo przygotować takie w domu przeczytacie tutaj)2 jajka, lekko rozmącone1/2 szklanki kwaśnej śmietany (lub maślanki)1/2 szklanki oleju150 g mąki pszennej150 g (3/4 szklanki) cukrułyżeczka sody oczyszczonejłyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki soliok 80-100 g pestek dyni (w tym około 2 łyżki do dekoracji)Przygotowanie:W misce wymieszać mokre składniki: dyniowe puree, jajka, olej i maślankę (lub śmietanę), odstawić. W drugiej misce połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, cynamon, sól i pestki dyni (zostawiając część do dekoracji). Wymieszać składniki mokre z suchymi, aż się połączą. Ważne, żeby nie mieszać zbyt długo. Ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami, każdą porcję posypać pestkami dyni. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C. Patyczkiem można sprawdzić, czy są gotowe - jeśli jest suchy, muffiny można wyjmować. Ostudzić na kratce. Smacznego!Przepis lekko zmodyfikowałam, pochodzi ze strony joyofbaking.com
