ßßß Cookit - przepis na Sok i syrop śliwkowy – na zimę do herbaty

Sok i syrop śliwkowy – na zimę do herbaty

Wykonanie

10 Flares Twitter 0 Facebook 10 10 10 10 Flares ×
Dodatek do herbaty słodkiego soku z pewnością grzeje i poprawi humor zimową porą, gdy na dworze spadnie temperatura i szybko zacznie się robić ciemno. Oto moja propozycja – soku i syropu śliwkowego, potrzebujecie tylko jędrnych śliwek – tylko takie mają dużo soku. Bez słodzenia powstaje sok, przy słodzeniu gęściejszy syrop. Spróbujcie, będzie pyszny do domowej galaretki, ciasta czy kisielu.
Składniki:
sok
2 kg śliwek
syrop
2 kg śliwek
1/3 kg cukru
Przygotowanie:
Śliwki myjemy i oczyszczamy z pestek.
Zalewamy 1/2 – 3/4 szklanki wody – tak aby zakryła dno garnka i dodajemy do niej śliwki.
Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut, aż puszczą dużo soku.
W tym momencie możemy je posłodzić – wtedy otrzymamy syrop – lub zlewać do butelek gotowy sok – można go przecedzić przez sito aby był bez cząstek owoców.
Jeśli dodajemy cukier, gotujemy kolejne 10 minut, aby się rozpuścił i zagęścił syrop.
Przelewamy do słoików lub butelek, korkujemy i odstawiamy do góry dnem.
Powiązane notki:
Dżem śliwkowy ze śliwek węgierek
Czekośliwka dżem śliwkowy z kakao
Dżem i syrop z Truskawek i Rabarbaru ( truskawkowo-rabarbarowy)
Sok z truskawek / syrop truskawkowy – 100 %
Śliwkowy krem śniadaniowy
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/09/11/sok-i-syrop-sliwkowy-na-zime-do-herbaty