ßßß
Składniki:sok2 kg śliweksyrop2 kg śliwek1/3 kg cukruPrzygotowanie:Śliwki myjemy i oczyszczamy z pestek.Zalewamy 1/2 – 3/4 szklanki wody – tak aby zakryła dno garnka i dodajemy do niej śliwki.Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut, aż puszczą dużo soku.W tym momencie możemy je posłodzić – wtedy otrzymamy syrop – lub zlewać do butelek gotowy sok – można go przecedzić przez sito aby był bez cząstek owoców.Jeśli dodajemy cukier, gotujemy kolejne 10 minut, aby się rozpuścił i zagęścił syrop.Przelewamy do słoików lub butelek, korkujemy i odstawiamy do góry dnem.Powiązane notki:Dżem śliwkowy ze śliwek węgierekCzekośliwka dżem śliwkowy z kakaoDżem i syrop z Truskawek i Rabarbaru ( truskawkowo-rabarbarowy)Sok z truskawek / syrop truskawkowy – 100 %Śliwkowy krem śniadaniowy