Wykonanie
10 Flares Twitter 0 Facebook 10 10 10 10 Flares ×Dodatek do
herbaty słodkiego soku z pewnością grzeje i poprawi humor zimową
porą, gdy na dworze spadnie temperatura i szybko zacznie się robić ciemno. Oto moja propozycja – soku i
syropu śliwkowego, potrzebujecie tylko jędrnych
śliwek – tylko takie mają dużo soku. Bez słodzenia powstaje sok, przy słodzeniu gęściejszy
syrop. Spróbujcie, będzie pyszny do domowej
galaretki, ciasta czy
kisielu.
Składniki:sok2 kg
śliweksyrop2 kg
śliwek1/3 kg
cukruPrzygotowanie:
Śliwki myjemy i oczyszczamy z pestek.Zalewamy 1/2 – 3/4 szklanki
wody – tak aby zakryła dno garnka i dodajemy do niej
śliwki.Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut, aż puszczą dużo soku.W tym momencie możemy je posłodzić – wtedy otrzymamy
syrop – lub zlewać do butelek gotowy sok – można go przecedzić przez sito aby był bez cząstek
owoców.Jeśli dodajemy
cukier, gotujemy kolejne 10 minut, aby się rozpuścił i zagęścił
syrop.Przelewamy do słoików lub butelek, korkujemy i odstawiamy do góry dnem.Powiązane notki:
Dżem śliwkowy ze
śliwek węgierekCzekośliwka
dżem śliwkowy z
kakaoDżem i
syrop z
Truskawek i
Rabarbaru (
truskawkowo-
rabarbarowy)Sok z
truskawek /
syrop truskawkowy – 100 %
Śliwkowy krem
śniadaniowy