ßßß
Składniki:1 kurczak ok. 1 1/2 kgwędzona papryka w proszkuoliwa z oliweksól morska5-6 ząbków czosnku1 butelka ciemnego słodkiego piwa3-4 cebule ( 400 g )1/2 łyżeczki goździkówPrzygotowanie:Kurczaka myjemy, osuszamy. Nacieramy oliwą ( jakieś 5-6 łyżek ) obsypujemy papryką ( 3-4 łyżki ) i solą morską ( 2-3 ), dodajemy posiekany czosnek. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Możemy mu podwiązać nóżki i boczki.Cebulę kroimy w piórka, wysypujemy nią blachę ( tak aby kurczak miał sporo swobody i nie dotykał brzegów ) zalewamy ją 300 ml wody, 1/3 piwa, dodajemy goździki, układamy kurczaka po czym wkładamy go do pieca i nastawiamy na 170 stopni.
Pieczemy go około 1,5 h. Co 20-30 minut, podlewając piwem, jeśli woda nadmiernie by parowała dolewamy, aby uzyskać sos.Po upieczeniu zostawiamy w piecu na minimum 20 minut, aby soki się odstały kroimy i podajemy.Smacznego!Powiązane notki:Solidna porcja mięsa czyli Pieczony kurczak „po Chińsku”Marynata do mięsa pikantno słodka – kurczak, karkówka, rybaPieczony schab – wędlina ŚwiątecznaPieczony schab