ßßß Cookit - przepis na Domowe Musli – płatki śniadaniowe bakaliowe

Domowe Musli – płatki śniadaniowe bakaliowe

nazwa

Wykonanie

6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×
Jak zużyć poświąteczne bakalie ? Ja nie znam lepszego sposobu niż przygotowanie z nich mieszanki pełnoziarnistych bakaliowych płatków, bez cukru białego (czy jakiegokolwiek w czystej formie ), z dużą ilością naturalnie słodkich bakalii. Tak na dobrą sprawę możecie je zrobić w wielu wersjach , większość owoców pasuje do zbóż, ja nie polecam jedynie owoców kandyzowanych- składają się one w większości z cukru dodawanego sztucznie, nie wiem jak Wy , ale ja jeśli mam już zjeść coś na prawdę słodkiego , wolę wybrać domowy kawałek ciasta
( polecam swoje przepisy klik ).
Składniki:
2,5 szklanki płatków owsianych
2,5 szklanki pełnoziarnistych płatków pszennych ( bez cukru )
100 g rodzynek
100 g orzechów ziemnych
garść suszonych śliwek
garść suszonych moreli
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki zarodków pszennych ( lub otrąb )
Przypominam o KONKURSIE !!
Przygotowanie:
Składniki wymieszać i przełożyć do suchych pojemników.
Śniadania na cały tydzień ( albo i dłużej są gotowe ).
Takie płatki możecie jeść, z mlekiem, serkiem, jogurtem, upiec z nimi muffinki lub bułeczki (ostatnio piekłam takowe ) a nawet chrupać jako samodzielną przekąskę
możecie dodać je też do ciasta do pancakes, lub nadzienia do naleśników
mieszając
pozdrawiam
Ania
Powiązane notki:
Domowa Bakaliowa śniadaniowa Granola (musli) z miodem z patelni
Śniadaniowe bułeczki pełnoziarniste z ziarnami w 20 minut
Pełnoziarniste ekspresowe bułeczki śniadaniowe z ziarnami i otrębami / konkurs
Błyskawiczna owsianka z suszonymi jabłkami i cynamonem / konkurs
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/04/02/domowe-musli-platki-sniadaniowe-bakaliowe