Wykonanie
Najzdrowsze, bo zawierają dużo
otrębów,
płatków owsianych,
bakalii, orzeszków,
słonecznika,
siemienia lnianego. Często dodaje do nich trochę
masła i
mąki pełnoziarnistej i wówczas robię z tych składników batoniki. Wydaje mi się, że każdy je polubi. Moja siostra(niejadek) je wręcz uwielbia, a tata, największy łasuch w rodzinie się nimi zajada :)
Składniki na najzdrowsze
ciasteczka ok. 25 sztuk:- szklanka
płatków owsianych- szklanka
otrębów owsianych- pół szklanki wiórek
kokosowych- 2 duże garście
rodzynek- 2 garście suszonych
śliwek- 2 garście
suszonych moreli- 2 garście
daktyli- 2 duże garście
orzechów(mogą być ziemne, włoskie, laskowe)- 2 garście
słonecznika- 2 garście
siemienia lnianego- 3
jajka- 4 łyżki
miodu- łyżeczka
cynamonuSposób przygotowania:Na patelni podprażyć
płatki owsiane i
otręby owsiane. Podprażone przesypać do miski. Następnie dodać rozdrobnione
bakalie(
śliwki,
morele i
daktyle pokroić na mniejsze kawałki),
orzechy,
słonecznik,
siemię lniane i
wiórki kokosowe.Następnie dodać rozbełtane
jajko,
miód i
cynamon. Całość dokładnie wymieszać by składniki się trochę zlepiły. Tak przygotowaną masę wykładać łyżką na papier do pieczenia i układać w formie okrągłych
ciasteczek. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 15 minut.A i podzielę się jeszcze z
Wami, czymś co mi towarzyszy teraz przy jakimkolwiek pichceniu w kuchni! Fartuszek, który dostałam na wigilii klasowej okazał się wspaniałą i
trafną niespodzianką :))