ßßß
Składniki:duży por ( biała część)250 g marchewki250 g jabłek ( 2 sztuki )4-5 śmietany 10-12% tł. gęstej ( można zastąpić kremowym jogurtem )1 łyżka cukrusól, pieprzPrzygotowanie:Warzywa i owoce umyć i obrać.Białą część pora przekroić na pół wzdłuż, pokroić w półplasterki o grubości 2-3mm. Osolić 1/2 łyżeczki soli i odstawić na kilka minut.Po 5-10 minutach marchewkę i jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać śmietanę, doprawić i wymieszać.Dobrze gdy surówka chwilę postoi, wtedy nabiera smaku.Jeśli por nie jest wyraziście ostry, np. podsechł warto dodać do niej 1 łyżeczkę winnego octu lub soku z cytryny.Powiązane notki:Surówka do obiadu: Rzepa z chrzanem i rodzynkamiSałatka wielowrzywna z cukini na zimęShoarma z kurczaka z frytkami,domową pitą, sosem i surówkąPyszne placki z dyni