Wykonanie
3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×Jakieś dwa i pół lub trzy tygodnie temu zrobiłam dla Was eksperyment. Na pewno widzieliście gotowe mieszanki do wypieku ciast, te do których dodaje się tylko tłuszcz,
mleko,
wodę i
jajka. Moją uwagę zwróciła mieszanka do wypieku piernika. Pomyślałam wtedy czy z takiej mieszanki można byłoby upiec
ciasteczka ? Jak się okazuje można, wychodzą z niej idealne dojrzewające pierniczki, nie martwicie jeśli je teraz zrobicie do świąt będą idealne, chociaż połowa moich już gdzieś w brzuchach się zapodziała, po samym upieczeniu : )
Składniki na ok 60 sztuk:400 g mieszanki do wypieku piernika ( np. Gellwe, dr Oetker, czy innej)200 g
mąki pszennej*50 g
masła150 g
miodu2 średnie
jajalukier królewski do dekoracji*Jeśli chcemy aby pierniczki były słodsze zastąpmy mieszanką piernikową.Przygotowanie:Do mieszanki dodajemy
mąkę, łączymy dokładnie.Dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne
masło i rozcieramy aby powstały grudki.Wlewamy lekko podgrzany, tak aby był płynny
miód, mieszamy i wbijamy
jaja.Ciasto wyrabiamy, jeśli trzeba podspujemy je
mąką.Wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.Radzę Wam zrobić je z podwójnej ilości składników, znikają baaaardzo szybko, smakująCiasto po leżakowaniu wałkujemy na ok 5 mm po czym wkładamy na papierze do pieczenia w kilku centymetrowych odstępach, bo bardzo rosną, ja może ułożyłam za blisko i niektóre sztuki się posklejały.Pieczemy w 180 stopniach do 190, zależy od piekarnika, przez 5-8 minut.Studzimy i dekorujemy!Gotowe pierniczki miękną po ok 2 tygodniach, jeśli nie mamy tyle czasu przechowujmy je np z
jabłkiem przekrojonym na pół,
jabłko radzę co wymieniać co np. dwa dni, aby nie spleśniało, pierniczki cudnie i szybko zmiękną!
Sprytny sposób na pyszne pierniczki, myślę, że można znaleźć dobrą gotową mieszankę bez nadmiaru sztucznych barwników i konserwantówPowiązane notki:Praktyczne porady – domowy wyrób – świąteczna domowa kandyzowana
skórka pomarańczowa lub cytrynowa