ßßß
Przepis pochodzi z książki Smaki z Fjällbacki C. Läckberg.Składniki na 4 porcje:Mięso:600 g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)2 łyżki zielonego pieprzusólmasło do smażeniaWarzywa:1 pęczek młodych marchewek1 pęczek zielonych szparagów100 g zielonej fasolki szparagowej1 czerwona cebula200 g młodych ziemniaków1 pęczek czosnku niedźwiedziego (lub 1 ząbek czosnku)1/2 pęczka szczypiorku1 łyżka masłaSos:1 młoda cebulka2 łyżki oliwy1 łyżeczka curry1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego1/2 łyżeczki mielonej kolendry400 ml bulionu z kurczaka3oo ml gęstej śmietany 30%sól, pieprz3 łyżki soku z limonki
1. Mięso natrzeć roztartym w moździerzu zielonym pieprzem i solą.2. Przygotować warzywa: obrać ziemniaki, marchew, szparagom odciąć końcówki, w razie potrzeby też obrać i przeciąć na pół (w poprzek), poobcinać końcówki fasolce. Cebulę przekroić w ósemki. Zagotować. w dużym garnku osoloną wodę na warzywa.3. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucić ziemniaki (gdy większe przekrojone na pół), całe marchewki i gotować ok. 10 minut.4. Przyprawione polędwiczki obsmażyć na maśle, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na ok. 10 minut. Tyle nam zajmie mniej więcej skończenie dania.5. Do gotujących się ziemniaków i marchewki dodać pozostałe warzywa. Powinny się gotować jeszcze ok. 6 minut.6. Zacząć przygotowywać sos. Posiekać cebulkę. Podsmażyć ją na oliwie, dodać przyprawy, smażyć jeszcze dwie minuty. Wlać bulion i stopniowo, ciągle mieszając dodawać śmietanę. Zredukować. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Zmiksować, aż powstanie pianka.7. Warzywa odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka. Dodać 1 łyżkę masła, wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem i czosnkiem niedźwiedzim (lub dodać jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku).8. Wyjąć mięso z piekarnika, odsączyć chwilę na kratce, pokroić w plastry. Serwować z warzywami i sosem.To już kolejny przepis w ramach mojej akcji Skandynawskie lato 2014.