Wykonanie
Dzisiaj
pora na roladki drobiowe jakie zrobiłam ostatnio mężowi do pracy. Użyłam
filetu z kurczaka. Jakiś czas temu robiłam je z indyczych polędwiczek. Zarówno jedna, jak i druga wersja są bardzo smaczne. Przepis zaczerpnęłam z czasopisma
Sól i
Pieprz.Składniki na 4 roladki:1 podwójny filet z kurczaka/4
polędwiczki z indyka1/2
papryki zielonej1/2
papryki żółtej1/2
papryki czerwonejlistki
szałwiisól,
pieprzolej do smażenia
Piersi z kurczaka rozkrawamy wzdłuż na dwie części, tak aby z jednego filetu wyszły 4 roladki.
Mięso rozbijamy. W przypadku polędwiczek indyczych również tłuczemy
mięso. Każdy kawałek posypujemy
solą i
pieprzem.
Papryki kroimy w cienkie paseczki. W każdą roladkę zawijamy po 2 kawałki
papryki z każdego koloru i kilka listków
szałwii.
Szałwia może być suszona – ja miałam akurat taką z zeszłorocznych działkowych zbiorów mojej mamyRoladki zabezpieczamy przed rozwinięciem kilkoma wykałaczkami, które koniecznie wyjmujemy przed podaniem 😉 Smażymy zawijasy z dwóch stron. Przekładamy do garnka i dusimy w małej ilości
wody przez około 30 minut.