Wykonanie
Jakiś czas temu Beatka pokazała przepis na naleśniki luksusowe. Ponieważ akurat miałam taki obiad w planach, postanowiłam wypróbować ten przepis. Naleśniki są niezwykle żółte, cieniutkie, delikatne. Zdecydowanie wersja luksusowa. Od czasu do czasu warto poświęcić te 6
jajek.
Składniki:85 g (½ szklanki + 1 łyżka)
mąki tortowej85 g (½ szklanki + 1 łyżka)
mąki pszennej chlebowej40 g (3 łyżki) drobnego
cukru5 g (niepełna łyżeczka)
soli morskiej3
jajka3
żółtka85 g (6 łyżek)
masła, stopionego i przestudzonego370 ml (1½ szklanki) pełnotłustego
mleka, podgrzanego45 ml (3 łyżki)
brandydo smażenia: klarowane
masłoWykonanie:
Mąki wymieszać w misce z
cukrem i
solą. W misie robota ubić
jajka i
żółtka na puszystą masę. Dodać przesiane
mąki i wymieszać. Stopniowo dodawać
masło, wymieszać ciasto a następnie dodać ciepłe
mleko i ponownie wymieszać. Na koniec dolać
brandy.Gotowe ciasto odstawić na około godzinę. Smażyć na patelni delikatnie skropionej
masłem klarowanym. Moja naleśniki smażyłam na patelni 20 cm. Odmierzałam po około 3 łyżki ciasta.