Wykonanie
Shake szarlotkowy – bardzo
jabłkowy, bardzo
cynamonowy, bardzo
śmietankowy. Czy muszę coś więcej dodawać?Jest to moja wersja Lyxshake Äppelpaj z Max Hamburgare (o którym
pisałam tutaj -> KLIK).Składniki (na 2 porcje):1 duże
jabłko (takie, które się nie rozpadnie podczas gotowania)1 szklanka
wody1 łyżka
miodu1 płaska łyżeczka
cynamonuok 0,5l
lodów śmietankowychok 1 szklanki
mlekabita śmietana*szeroka słomka
jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę (taką, żeby można ją było wciągnąć przez słomkę) na rozgrzaną patelnię wrzuć
jabłkową kostkę i podsmaż przez ok 1 minutęzalej 0,25 szklanki
wody – gotuj na dużym ogniu cały czas mieszając, aż
woda wyparujepowtórz jeszcze 2
razy, a gdy zostanie Ci ostatnia z 4 porcji
wody, wlej ją na patelnię i dodaj
miódwymieszaj, odparuj płyn i wyłącz gaz, dodaj
cynamon i ponownie wymieszajdo wysokiej szklanki włóż kulkę
lodów, następnie łyżkę
jabłek, dołóż kolejne 2-3 kulki
lodów (tyle, ile się zmieści), uzupełnij szklankę (do 1cm poniżej krawędzi)
mlekiemnałóż kolejną łyżkę
jabłek, delikatnie wymieszajozdób
bitą śmietaną, wsadź słomkę do szklankiSmacznego!*użyłam
sojowego produktu Alpro, który jest odpowiednikiem
śmietany do ubicia