Wykonanie
Do zeszłego roku daniem, które Babcia zawsze przygotowywała na mój przyjazd, był paj.Od 2013 na
stole króluje zupa rakowa :)Składniki:2 łyżki
masła4 duże
marchewki1l
wody2
kostki rosołowe drobiowe200g
serka topionego rakowego200g
krewetek (w „wodzie”)200g ogonków
raków (ugotowanych)2 łyżki
mąki2dl creme fraiche
koperekmarchewkę zetrzyj na grubej tarce, podsmaż na
maśle i przełóż do garnkazalej
wodą, dodaj
kostki rosołowegotuj aż
marchewka zmięknierozmieszaj pół szklanki
wywaru z
mąką, wlej do garnka i wymieszajdodaj „wodę” z
krewetek i 2dl creme fraiche
krewetki i ogonki
rakowe dodaj tuż przed podaniem – mają się tylko podgrzać
koperek drobno posiekaj, dodaj do zupy już na talerzuzupa rakowa najlepiej smakuje z grzankami z
chleba tostowego z
masłem czosnkowymSmacznego! :)*w Polsce może być problem z dostaniem
rakowego lub
krewetkowego serka topionego. Możesz zastapić go zwykłym,
śmietankowym serkiem topionym.**mrożone, już ugotowane
raki można znaleźć w IKEA, w Sklepiku szwedzkim – nie jestem pewna, czy przez cały rok, ale w lipcu – sierpniu – wrześniu na pewno, ponieważ w tym okresie trwa w Szwecji sezon na
raki i cały
kraj się nimi zajada.