Wykonanie
Składniki:3 duże
marchewki1,5 łyżki
masła2 łyżki
mąkisólewentualnie można dodać
kostkę rosołowąMarchew obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wrzącą
wodą, solimy. Czas gotowania zależny jest od
marchewki, zazwyczaj po około 20 minutach jest już miękka. Na patelni robimy zasmażkę. Roztapiamy
masło i gdy zaczyna się smażyć to sypiemy na nie
mąkę. Rozprowadzamy na gładko. Następnie wrzucamy zasmażkę do
marchewki energicznie mieszając. Ważne aby w garnku z
marchewką było jeszcze sporo
wody inaczej zrobią się kluchy. Jak lubimy można dodać do smaku
kostkę rosołową, choć ja akurat tego nie robię. Taka
marchewka pasuje do wielu obiadowych dań i jest lekkostrawna. Smacznego :)Czy wiesz, że:Korzeń
marchwi zawiera wiele karotenu, witamin i składników odżywczych. Jest on pełen przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu.
Marchew chroni nasz układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego.Duża zawartość witaminy A działa zbawiennie na przemęczone oczy. Jest też stosowana w profilaktyce zaćmy, ostatnio bardzo popularnej choroby.