ßßß Cookit - przepis na Mózgi z białej czekolady z płynącym nadzieniem

Mózgi z białej czekolady z płynącym nadzieniem

nazwa

Wykonanie

Raczej nie popadam w samozachwyt, ale mózgi wyszły tak rewelacyjnie, że nie mogę się nimi nie pochwalić :D Są superfajne :D :D :D

I’m not used to praise myself, but these brains are so great, I just can’t not brag about them :D They are supercool :D :D :D
Składniki:
300g białej czekolady
1 szklanka malin
1-2 andruty (lub inne tego typu płaskie wafelki)
foremka silikonowa w kształcie mózgów
pędzelek z andrutów wytnij krążki w kształcie górnej części foremki (coś na kształt „pokrywki”)
rozpuść czekoladę (najlepiej na parze, żeby się nie przegrzała i nie powstały grudki)
napełnij nią mózgi do 3/4 wysokości i przy pomocy pędzelka pokryj ścianki, starając się uzykać równą warstwę, następnie wstaw do zamrażarki
zmiksuj maliny i przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pestek
do sosu malinowego dodaj łyżkę rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszaj
pokrywki z andrutów posmaruj z jednej strony czekoladą
wyjmij foremkę z zamrażarki, napełnij ok 2 łyżkami sosu malinowego (tak, żeby zostało miejsce na pokrywkę z andruta)
posmaruj górną część wewnętrznego brzegu każdej foremki odrobiną czekolady – raz koło razu, pojedynczymi ruchami, żeby czekolada nie wymieszała się z sosem
teraz czas na „zamknięcie” sosu w mózgu – pokryj drugą stronę pokrywki czekoladą, połóż na sosie malinowym stroną posmarowaną wcześniej, lekko (!) dociśnij, delikatnie posmaruj wierzch czekoladą tak, żeby nie było szpar, którymi mógłby uciec sos
wstaw do zamrażarki na ok 5 minut, następnie przełóż do lodówki na min 30 minut
gotowe mózgi wyjmij chwilę przed jedzeniem – najpierw podważ brzegi foremki nożem, następnie „poruszaj” delikatnie foremką w różne strony, żeby czekolada odczepiła się od niej i dopiero wtedy, delikatnie wypychaj mózgi pojedynczo na talerz
Smacznego! :)
*uważaj, żeby się nie zalać przy pierwszym kęsie ;)

Ingredients:
300g white chocolate
1 cup of raspberries
1-2 very thin wafers
brain-shaped silicone mold
brush
cut round pieces of wafers in a shape of the top part of the brain molds (something that can become a „cover”)
melt white chocolate
pour it to the molds to 3/4 of their hight and using the brush cover the rest of them – try to make it even, than put molds into freezer
blend raspberries and pour through the sieve to get rid of the pips
add a tablespoon of melted chocolate into raspberry sauce and mix them together
cover „wafer covers” with chocalate on one side
take the mold out of the freezer, fill with about 2 tbsp raspberry sauce (so there is some room for the „wafer cover”)
smear the edge of molds with chocolate (be careful so the chocolate won’t get into the sauce)
now it’s time to „close” the sauce in the brains – smear the other side of „wafer cover” with chocolate and put it on raspberry sauce-filled brains, press a bit and carefully smear the top with some more chocolate so there are no gaps
put into a freezer for about 5 minutes, than into the fridge for another 30 minutes
get the brains out of the fridge just before serving – put a tip of a knife between chocolate brain and mold, than move the mold a bit, so chocolate brain unstick and after that, gently, take it out of the molds
Bon appetit! :)
*be careful not to cover yourself with raspberry sauce while taking the first bite ;)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/10/01/mozgi-z-bialej-czekolady-z-plynacym-nadzieniem