Wykonanie
Do
czekoladowych serc zainspirowały mnie
wafle według przepisu babci, o których
mowa była kilka postów wcześniej...
Serduszko puka! <3Poszperałem trochę w kuchni i znalazłem świąteczne, jeszcze niewykorzystane, foremki
sercowe i
wafle. Pomyślałem zatem, że trzeba te rzeczy jakoś połączyć i tak powstały
waflowe serca w
czekoladzie. Są bardzo łatwe do przygotowania...składniki:1 opakowanie
wafli tortowych1 słoiczek dżemu/powideł o dowolnym smakuok. 200 - 300 g
czekolady mlecznejforemki w kształcie
sercaZ
wafli, przy pomocy foremki, wyciąć
serca szybkim i zdecydowanym ruchem, aby nie popękały. Jedno
czekoladowe serce powinno być zrobione z
trzech waflowych płatków. Dolny posmarować
dżemem, przykryć drugim, również posmarować
dżemem lub
konfiturą. Przykryć ostatnim
sercowym waflem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i smarować nią
wafle dokładnie z każdej strony. Udekorować wiórkami kokosowymi,
płatkami migdałowymi, kolorowymi posypkami lub perełkami. Schłodzić i przechowywać w lodówce.Zamiast
dżemu, do przełożenia
wafli, można użyć wcześniej przygotowanych mas .p.s. jest jedna mała wada -
wafle z czasem nasiąkają masą i
tracą swoją chrupkość, ale mam już nowy pomysł na podobne
serca, ale z czegoś innego. Jak znajdę chwilę, to zrobię je i dam Wam znać! :)