ßßß
Pamiętacie z dzieciństwa wafle przekładane różnymi masami? Mam dziś dla Was sentymentalną, słodką i szybką w przygotowaniu propozycję: wafle z kajmakiem. Są idealne np. na imprezę i gwarantuję, że wafelki znikną ze stołu bardzo szybko. Ostatnio, gdy je zrobiłam na imprezę, co niektóre osoby wyrywały sobie talerz z ręki ;).1 opakowanie wafli tortowych1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (lub gotowej masy kajmakowej)opcjonalnie pół tabliczki czekolady na polewę1. Mleko w puszce zalać wodą i gotować przez 1,5 godziny. Podczas gotowania puszka musi być całkowicie przykryta wodą. Jeśli nie mamy na to czasu - możemy użyć gotowej masy kajmakowej.2. Na desce układać wafle i przekładać ciepłym kajmakiem. Następnie przykryć folią, docisnąć czymś dużym i ciężkim na całej powierzchni (np. drewnianą deską).3. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie można już kroić.Można też jeszcze przed krojeniem polać górę wafli rozpuszczoną czekoladą i poczekać aż zastygnie.