Wykonanie
Pamiętacie z dzieciństwa
wafle przekładane różnymi masami? Mam dziś dla Was sentymentalną, słodką i szybką w przygotowaniu propozycję:
wafle z
kajmakiem. Są idealne np. na imprezę i gwarantuję, że
wafelki znikną ze stołu bardzo szybko. Ostatnio, gdy je zrobiłam na imprezę, co niektóre osoby wyrywały sobie talerz z ręki ;).1 opakowanie
wafli tortowych1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego (lub gotowej masy kajmakowej)opcjonalnie pół tabliczki
czekolady na polewę1.
Mleko w puszce zalać
wodą i gotować przez 1,5 godziny. Podczas gotowania puszka musi być całkowicie przykryta
wodą. Jeśli nie mamy na to czasu - możemy użyć gotowej masy kajmakowej.2. Na desce układać
wafle i przekładać ciepłym
kajmakiem. Następnie przykryć folią, docisnąć czymś dużym i ciężkim na całej powierzchni (np. drewnianą deską).3. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie można już kroić.Można też jeszcze przed krojeniem polać górę
wafli rozpuszczoną
czekoladą i poczekać aż zastygnie.