ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka cytrynowe z lawendą

Kruche ciasteczka cytrynowe z lawendą

nazwa

Wykonanie

Najlepszy napój do tych ciastek? Herbata :) Zdecydowanie i bezapelacyjnie :)
Składniki:
0,75 szklanki cukru
1 łyżka skórki otartej z cytryny
2 łyżeczki suszonej lawendy (spożywczej!)
nasionka z 0,5 laski wanilii
1,75 szklanki mąki
0,25 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
170g masła
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
1 żółtko
lawendę utrzyj w moździerzu. Połącz z wanilią, skórką cytrynową i cukrem.
dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj dokładnie.
posiekaj z masłem, aż uzyskasz konsystencję zbliżoną do mokrego piasku, dodaj żółtko i sok z cytryny – wyrabiaj, aż składniki się połączą.
podziel otrzymane ciasto na 2 części i uformuj w „kiełbasę” ;) Zawiń w folię i wstaw do lodówki na minimum 15 minut.
nagrzej piec do 190 C.
porcje ciasta pokrój na 5mm plasterki* i ułóż na wyłożonej pergaminem blaszce.
piecz przez ok 10 minut, aż będą lekko rumiane.
Smacznego! :)
*najwygodniej jest użyć robota kuchennego: cukier+lawenda+wanilia+skórka z cytryny, następnie mąka+sól+proszek do pieczenia, do tego masło i na koniec żółtko+sok z cytryny.
**plasterki możesz posypać odrobiną nierozdrobnionej lawendy – będą ładnie wyglądały :) Pamiętaj tylko, żeby lekko docisnąć kwiatki – wtedy nie spadną z ciastek.
***wzorowałam się na tym przepisie: http://www.frommysweetheart.com/lemon-lavender-cookies/
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/09/23/kruche-ciasteczka-cytrynowe-z-lawenda