Wykonanie
Najlepszy
napój do tych ciastek?
Herbata :) Zdecydowanie i bezapelacyjnie :)Składniki:0,75 szklanki
cukru1 łyżka skórki otartej z
cytryny2 łyżeczki suszonej lawendy (spożywczej!)nasionka z 0,5
laski wanilii1,75 szklanki
mąki0,25 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli170g
masła2 łyżki soku wyciśniętego z
cytryny1
żółtkolawendę utrzyj w moździerzu. Połącz z
wanilią,
skórką cytrynową i
cukrem.dodaj
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól, wymieszaj dokładnie.posiekaj z
masłem, aż uzyskasz konsystencję zbliżoną do mokrego piasku, dodaj
żółtko i
sok z cytryny – wyrabiaj, aż składniki się połączą.podziel otrzymane ciasto na 2 części i uformuj w „kiełbasę” ;) Zawiń w folię i wstaw do lodówki na minimum 15 minut.nagrzej piec do 190 C.porcje ciasta pokrój na 5mm plasterki* i ułóż na wyłożonej pergaminem blaszce.piecz przez ok 10 minut, aż będą lekko rumiane.Smacznego! :)*najwygodniej jest użyć robota kuchennego: cukier+lawenda+wanilia+skórka z
cytryny, następnie mąka+sól+proszek do pieczenia, do tego
masło i na koniec żółtko+sok z
cytryny.**plasterki możesz posypać odrobiną nierozdrobnionej lawendy – będą ładnie wyglądały :) Pamiętaj tylko, żeby lekko docisnąć kwiatki – wtedy nie spadną z
ciastek.***wzorowałam się na tym przepisie: http://www.frommysweetheart.com/lemon-lavender-cookies/





