Wykonanie
12 grudnia 2014Składniki:( Składniki na ok. 80 średniej wielkości
ciasteczek)200g.miękkiego
masła śmietankowego 82%4 łyżki
cukru pudru3,5 szklanki
mąki pszennej300ml. jasnego zimnego
piwaGalaretka poziomkowa lub swoja ulubionaDodatkowo:Papier do pieczenia
Przygotowanie:
Masło przełożyć do miski , wsypać
cukier puder , utrzeć dokładnie na puch.Do
masła dodać
mąkę oraz wlać
piwo , wyrobić gładkie lekko elastyczne ciasto.Zawinąć je w folię spożywczą , odłożyć do lodówki na 2-3h.W czasie gdy ciasto leżakuję
galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku , odstawić do lekkiego stężenia.Stolnicę oprószyć odrobiną
mąki pszennej , odcinać po kawałku ciasta ,rozwałkować na ok 1cm placek. Wycinać dowolną foremką
ciasteczka.Na każdym
ciasteczku zrobić dołek za pomocą np. małej okrągłej lub kwadratowej zakrętki.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć
ciasteczka.Piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180st.Po wyjęciu z piekarnika ponownie docisnąć zrobiony przed pieczeniem dołek w
ciasteczku.Odstawić do wystygnięcia.W dołek każdego
ciasteczka nalewać tężejącą
galaretkę.Odstawić
ciasteczka do całkowitego stężenia.
Ciasteczka najlepiej smakują po upływie paru godz lub na drugi dzień.SmacznegoPost navigation← Pierogi z ciasta pizzowego z wytrawnym farszem. Nowy pomysł na podanie przekąski podczas spotkań ze znajomymi. Wyglądają i smakują świetnie. Polecam podać je jako dodatek do barszczu czerwonego. Smakują za równo na ciepło jak i na zimno .Knedle ziemniaczane o wyrazistym pieprznym smaku. W ich wnętrzu kryje się różyczka
brokuła która świetnie smakuje zamknięta w klusce. →