ßßß Cookit - przepis na Pasztet drobiowo-wieprzowy z papryką i oliwkami

Pasztet drobiowo-wieprzowy z papryką i oliwkami

nazwa

Wykonanie

17 kwietnia 2014
Składniki:
3 uda z kurczaka
50 g. wątróbki wieprzowej
4 marchewki
2 pietruszki
1 biała część pora
1/2 bulwy selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
10 zielonych oliwek
4 plastry papryki konserwowej
1 jajko
1 szklanka bułki tartej
1 łyżeczka:
chili , soli , pieprzu , bazylii
masło+ bułka tarta do wysypania keksówki
Przygotowanie:
Podudzia , wątróbkę oraz włoszczyznę ( marchew , pietruszki , seler i pora) gotujemy do miękkości ( u mnie ugotowane w rosole). Mięso oraz warzywa kroimy w małe kawałki ( uda oddzielamy od kości). Cebulę kroimy drobno , czosnek przeciskamy przez praskę.
Całość mielimy w maszynce do mielenia mięsa trzy krotnie. Doprawiamy solą , pieprzem , bazylią i chili , dodajemy jajko i bułkę tartą. Wyrabiamy rękoma na jednolitą masę.
1/2 masy przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki wierzch posypujemy pokrojonymi oliwkami i papryką konserwową. Przykrywamy resztą masy pasztetowej.
Pieczemy 40 min w 180 st z termoobiegiem grzanie góra-dół. ( środkowa półka)
Smacznego
Post navigation
← Delikatne ,rozpływające się w ustach pomidory z wyśmienitym wnętrzem świetnie sprawdzą się jako przystawka lub dodatek do dania głównego.Zapraszam :)
Pikantnie doprawiony mus z awokado idealnie dopełnia smak delikatnego pasztetu :) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/do-pasztetu-wykorzystalam-mieso-oraz-warzywa-z-rosolu-watrobke-tez-ugotowalam-w-rosole-dzieki-czemu-zyskal-niepowtarzalny-smak-a-pasztet-byl-bez-zadnych-zbednych-smazonych-dodatkow-zapraszam