ßßß Cookit - przepis na Ruszajmy do piwnic po weki!

Ruszajmy do piwnic po weki!

nazwa

Wykonanie

Zimę w tym roku mamy śnieżną i mroźną- przynajmniej na południu Polski.
Cały mój warzywniak zasypało śniegiem- ponad pół metra białego puchu… już nawet listka pietruszki nie da się wygrzebać spod śniegu- a szkoda… brakuje mi zieleniny i świeżych warzyw…niby są… teraz można kupić praktycznie wszystko…ale co to za przyjemność jeść sałatę z uprawy hydroponicznej…czuję się jakbym jadła wodorosty. Jestem wybredna pomidory, ogórki o tej porze roku też smakują okropnie.
A propos pomidorów pamiętam taką ciekawą historię.
Jakieś siedem a może i więcej lat temu byłam z całą rodziną na chrzcinach u znajomych. Impreza miała miejsce bodajże w lutym i była bardzo huczna…Organizatorzy i większość ich krewnych zajmowali się zawodowo uprawą warzyw i hodowlą zwierząt…Tak więc stoły uginały się od różnego rodzaju mięs i warzyw. Mój ojciec dla urozmaicenia menu nałożył sobie na talerz dużo świeżych pomidorów, ogórków i innej zieleniny. Wówczas siedzący obok kuzyn gospodarza popatrzył mu prosto w oczy i powiedział:
Panie doktorze( bo ojciec jest lekarzem), pan tego nie je …weźmie sobie pan lepiej schabiku, szyneczki…
-Dlaczego?- zapytał skonsternowany tata.
– My to uprawiamy a widział pan aby, ktoś z nas to jadł?- odpowiedział kuzyn wymijająco.
Pozostawiam bez komentarza… i od tej pory zimą preferuje buraczki czerwone, marchew, pietruszkę, natkę pietruszki z doniczki na parapecie i własne domowe przetwory… podobno ocet jest niezdrowy…ale i tak podejrzewam, że mniej szkodliwy od warzyw, na które sezon skończył się już dawno.
Proponuję zatem cukinię z jabłkami w zalewie octowej. W tym roku zrobiłam na próbę tylko dwa litrowe słoiki ale wyszła tak dobrze, że w przyszłym roku zrobię więcej.
Składniki:
2 szt- cukinia młoda średniej wielkości,
3 szt- jabłka twarde,
10 szt – goździki,
parę kulek gorczycy białej- po 5-6 sztuk na słoik,
sól do smaku- zalewa ma być trochę za słona,
cukier ok. pół szklanki,
ocet około pół szklanki.
Cukinię umyć i pokroić w grube plastry( 7-8 mm), nie ma potrzeby obierać ze skóry i wycinać pestki. Jabłka oskrobać, wyjąć gniazda nasienne a potem pokroić w plastry o grubości ok. 3-4 mm. Ułożyć na przemian w słoiku warstwę cukinii, warstwę jabłek, warstwę cukinii… Przygotować zalewę. Zagotować z cukrem, solą, gorczycą i goździkami niepełne dwie szklanki wody. Do gorącej zalewy wlać ocet i od razu rozlewać do słoików. Dopilnować, żeby w każdym słoiku znalazło się po parę goździków. Słoik mocno zakręcić i zawekować- czas wekowania ok. 20 minut od momentu zagotowania wody w kotle. Zimą będzie jak znalazł:)
Źródło:http://galantyna.pl/2013/01/ruszajmy-do-piwnic-po-weki