ßßß Cookit - przepis na DYNIA W OCCIE

DYNIA W OCCIE

nazwa

Wykonanie

Dynia w occie to jeden z pierwszych przetworów jakie w tym roku zrobiłam :) Wcześniej pisałam o otrzymanej od kolegi wielkiej dyni, którą przerobiłam już na kilka sposobów. Czas na kontynuację :) Ta pozycja menu jest bardzo łatwa do zrobienia i można z niej czerpać korzyści jeszcze przez kilka miesięcy naprzód. Przekąska ta idealnie nadaje się później do mięs lub serów pleśniowych.
POTRZEBNE SKŁADNIKI (na 5 półlitrowych słoików)
połowa średniej wielkości dyni
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
10-12 łyżek cukru
4 łyżki miodu
3 łyżeczki soli
gorczyca
goździki
PRZYGOTOWANIE
słoiki i nakrętki sparzyć wrzątkiem. Dynię obrać ze skórki i pokroić w dowolny kształt. Ja pokroiłam w kostkę,
roztwór: do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier, sól i dodać miód. W zależności od tego jaki efekt chce się uzyskać, do roztworu można dodać więcej lub mniej cukru. Wszystko wymieszać aby wszystkie składniki się rozpuściły i zagotować,
pokrojoną dynię włożyć do słoików. Do każdego słoika wsypać kilka ziaren gorczycy i po 1 goździku (chyba że lubimy bardziej aromatyczne przetwory – 1 lub 2 więcej),
zalewamy dynię gorącym roztworem i szybko zakręcamy słoiki. Gotowe słoiki dodatkowo pasteryzujemy, czyli gotujemy jeszcze przez około 10 minut w garnku. Po tym czasie odwracamy je do góry dnem, żeby ‚się zassały’, a gdy lekko ostygną opisujemy i odkładamy do spiżarki na co najmniej miesiąc (wcześniej smaki mogą się aż tak nie przegryźć) A po miesiącu delektujemy się smakiem pysznej, marynowanej dyni :)
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/dynia-w-occie