Wykonanie
Taką
cukinię jadłam podczas niedawnej podróży studyjnej w jednym z gospodarstw agroturystycznych. Bardzo mi posmakowała i postanowiłam sobie taką zrobić w domu, z delikatnej żółtej, wyrosłej na grządce. Najpierw chciałam wykorzystać część tej zjawiskowej , dwukolorowej, ale w końcu zostawiłam ją w całości :
Do
cukinii a’la
gruszki w occie wykorzystałam mój domowy
ocet jabłkowy , który jest łagodniejszy, niż ten ze sklepu, dlatego dodałam go nieco więcej. Najlepiej spróbować smak zalewy i wyregulować kwaśność – słodkość według gustu.Do
gruszek w occie dodaje się też
goździki, ja nie przepadam za nimi , więc poprzestałam na
cynamonie.średnia
cukinia1, 5 szklanki
wody1/2 szklanki
octu jabłkowego1/2 szklanki
cukrukilka kawałków kory cynamonowej ( opcjonalnie
goździki)Zalewę gotujemy z
przyprawami, dokładnie mieszamy
cukier, lekko studzimy.
Cukinię po obraniu i wyjęciu gniazd nasiennych kroimy w półplasterki grubości około centymetra. Układamy w wyparzonych słoiczkach , zalewamy zalewą prawie do pełna i pasteryzujemy około 15 minut, tak, jak tutaj .Spróbowałam,
cukinia smakuje bardzo podobnie do
gruszek w occie i jest doskonałym dodatkiem np. do
pieczonego mięsa.Polecam wszystkim, którym obrodziła
cukinia , jak mnie i nie mają pomysłów, co z nią zrobić a innym jako pyszną ciekawostkę .Smacznego !