ßßß
Hot buła to taka nasza domowa wersja hot doga. Łatwy w wykonaniu tani fast food w rodzimym smaku ma w naszym domy samych wielbicieli.SKŁADNIKI:1szklanka mleka,0,5 szklanki wody,2 łyżki oleju sojowego,0,5 kg mąki( plus minus),60 dkg kiełbasy toruńskiej,2 łyżki przecieru pomidorowego,40g- drożdży,1 łyżeczka czubricy,1 ząbek czosnku,sól do smaku,cukier- mała szczyptapieprz do smakuPRZYGOTOWANIE:Drożdże rozpuścić w mleku ( 1 szklanka). Dodać pół szklanki letniej wody i dwie łyżki oleju. Posolić, delikatnie złamać smak odrobiną cukru. Dosypać przesianą mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję nieco luźną. Kiedy będzie odklejać się od ręki odstawić do wyrośnięcia. Przecier wymieszać z czubricą i zmiażdżonym czosnkiem. Kiełbasę pokroić na 12/15 cm kawałki i poprzekrawać na połowę. Natłuścić dłonie olejem. Rwać małe kawałki ciasta, rozciągać i na każdy nakładać posmarowaną przecierem połówkę kiełbaski. Zawijać ją dobrze w ciasto i układać na natłuszczonej blasze. Piec około 40 minut w temperaturze ca 190 stopni. Podawać jeszcze ciepłe.