Scones z kozim serem,mascarpone i szczypiorkiem

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam kolejną odsłonę mich ulubionych bułeczek śniadaniowych lub jak kto woli,deserowych. Tym razem są to sconesy dla wielbicieli sera koziego, ja jak na razie jest na etapie oswajania z tym specyficznym smakiem, jednak w tym wydaniu bardzo mi smakował:).Oprócz niego w ich składzie znajdziemy dodatkowo serek mascarpone i sporo szczypiorku.Polecam!
Przygotowanie: ok.20 min,Pieczenie:max. 15 min, Ilość bułeczek: 15
Składniki:
3 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżka cukru pudru
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
170 g masła,zimnego i pokrojonego w kostkę
1 jajko
3 łyżki mleka
1/2 szklanki serka mascarpone
1/4 szklanki jogurtu greckiego
1/3 szklanki posiekanego szczypiorku
115 g serka koziego,pokrojonego w małe kawałki
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
Do miski miksera (lub blendera jeżeli masz nakładkę do ciast) przesiej mąkę, wsyp cukier puder,proszek do pieczenia,sodę i sól. Całość wymieszaj.Następnie dodaj masło i miksuj do momentu uzyskania ziarnistej konsystencji.
W drugiej miseczce dokładnie wymieszaj jajko,mleko,serek mascarpone i jogurt. Następnie dodaj miksturę do sypkich składników i miksuj tylko do momentu połączenia się składników. Dodaj szczypiorek i ser kozi i wmieszaj je w ciasto.
Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i zagniataj chwilę dłońmi,aż stanie się jednolite.
Zroluj je do postaci wałka o grubości ok 2,5 cm,następnie podziel go nożem na 15 kawałków. Wyłóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i posmaruj je mlekiem (by się ładnie zarumieniły).
Piecz ok. 12-15 minut,następnie wyłóż na kartkę do wystudzenia.
Smacznego!
Share the post "Scones z kozim serem,mascarpone i szczypiorkiem"
Źródło:http://karmelowy.pl/scones-z-kozim-seremmascarpone-i-szczypiorkiem