Wykonanie
Poziom trudnościCzy toskańska kuchnia jest taka prosta? Czy w książce, którą dostałam zebrano wszystkie najłatwiejsze przepisy?-Nie wiem, bo w Toskanii jeszcze nie byłam.Na razie każdy przepis z tamtego regionu okazuje się łatwy, a przygotowane dania smaczne. Zupa kapuściana jak na zupę jest dość gęsta, trochę jak nasz bigos.Porcja dla 6 osóbSkładniki:300 gram
suchej fasoli (ja dałam czerwoną)2 gałązki świeżego
tymianku2 ząbki
czosnku2
czerwone cebule3
marchewki3
łodygi selera naciowego1 średnia głowa
kapusty włoskiej500 g
przecieru pomidorowego – passaty5 łyżek
oliwy z oliweksól6 kromek ciabattySposób przygotowania:Na noc namoczyć
fasolę. W tym celu zalać ją w garnku
wodą, dużo powyżej
fasoli (
fasola wciągnie
wodę i zwiększy swoją objętość). Rano
fasolę przepłukać, zalać świeżą
wodą, dodać obrany, cały ząbek
czosnku, gałązki
tymianku i
sól. Gotować powoli do miękkości.
Pod koniec gotowania usunąć
czosnek i patyczki po
tymianku.
Fasolę odcedzić. Odcedzony płyn zostawić – będzie później potrzebny.
Fasolę podzielić na 2 części. Jedną połowę zmiksować na gładką masę (żeby się lepiej miksowało, można dodać trochę
wody z gotowania), drugą część
fasoli zostawić w całości. Świeży ząbek
czosnku drobno pokroić i wrzucić do dużego garnka na gorącą
oliwę.
Cebule,
marchewki i
łodygi selera pokroić w kostkę i dodać do
czosnku.
Gdy warzywa zmiękną dodać poszatkowaną
kapustę. Wszystko wymieszać i posolić do smaku. Po 15 minutach gotowania dodać passatę i około 2 szklanek płynu z gotowania
fasoli (będzie go mniej, jeśli część dodaliśmy już do miksowania
fasoli). Zupę gotujemy 1 – 1,5 godziny.
Pod koniec gotowania dodajemy zmieloną i całą
fasolę, i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Kromki ciabatty skropić
oliwą i zrumienić na grillu lub patelni. Podawać do zupy.
Smacznego!