Wykonanie
Ten piernik ominął mnie w zeszłym roku, o mały figiel, a i w tym przeszedłby mi koło nosa. Mam nadzieję, że nie jestem jedyną spóźnialską i przepis jeszcze się komuś przyda. Pochodzi on z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”
Marii Lemnis i Henryka Vitry, którą poleciła mi Żaneta z bloga Cupcake Factory . Książkę tę miałam wpisać sobie na listę życzeń dla mojego osobistego „Mikołaja”, ale nie wytrzymałam i sprezentowałam ją sobie sama. Cierpliwość zdecydowanie nie jest moją największą cnotą.Przygotowanie ciasta nie zajmuje wiele czasu, ale ono samo okupuje przez co najmniej 2 tygodnie (optymalnie miesiąc) lodówkę albo chłodną piwnicę. Jestem jednak pewna, że obecnie nieliczni mają „podziemia” czy spiżarki, w których można bez stresu zostawić tak aromatyczne ciasto i nie martwić się szkodnikami albo innymi złodziejaszkami, więc rekomenduję lodówkę. Jeśli nie ma mrozów, a zimy ostatnio są dość łagodne, to można je spokojnie wystawić na balkon.Do tego legendarnego piernika postanowiłam podejść maksymalnie poważnie – przygotowałam własną, bardzo aromatyczną
mieszankę przypraw i jako tłuszczu użyłam w większości
smalcu, bo tak jest tradycyjniej (przy bardzo długim leżakowaniu
masło może zjełczeć, mimo że
przyprawy korzenne mają właściwości konserwujące). Co do smaku i zapachu
smalcu w gotowym wypieku, to z racji użytych przypraw nie ma prawa go czuć. Jeśli chcesz takim wypiekiem poczęstować wegetarianina, to albo siedź cichutko lub skłam przy odpowiadaniu na pytanie o skład (najlepiej nie zaczynaj tego tematu), albo po prostu użyj
masła.
Kurczę, wychodzi na to, że prawdomówność również do moich cnót nie należy…Na koniec w ramach ciekawostki dodam, że w zamierzchłych czasach taki piernik nastawiano w bogatych rodzinach, kiedy rodziła się córka. Gdy miała wyjść za mąż, pieczono go i podawano na weselu.
Składniki :500 g
miodu (u mnie gryczany z nawłociowym)250 g
smalcu albo
masła (u mnie 200 g
smalcu i 50 g
masła)2 szklanki
cukru (dałam 1,5 szklanki)1 kg
mąki pszennej (u mnie typ 500)3
jajka3 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 szklanki
mleka1/2 łyżeczki
soliokoło 40 g domowej
przyprawy do piernika (kupnej około 2
razy więcej)
Smalec albo
masło,
miód i
cukier umieść w jednym garnku i zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Odstaw do ostudzenia, połącz z
przyprawą do piernika.Do letniej masy wsyp
sól, wbij
jajka, wlej
mleko z rozpuszczoną w nim
sodą i dokładnie wymieszaj.Stopniowo dodawaj
mąkę i mieszaj łyżką, aż powstanie jednolita masa.Umieść piernikową masę w emaliowanym, kamionkowym albo szklanym naczyniu, przykryj ściereczką i
owiń folią (zrób w niej kilka dziurek). Schowaj do lodówki na 5-6 tygodni (można na krócej, ale im starszy, tym lepszy).PIECZENIE PIERNIKA – kliknij tuRelated Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremPiernik z powidłamiPierniczki pszenno-żytnie na miodzie gryczanymBabka na
winie musującymBliny pszenno-gryczane