Wykonanie
Zielona soczewica po bretońsku? Bardzo ją lubię. Uważam nawet, że ma pewną wyższość nad
fasolką, bo robi się ją o wiele szybciej. Bo taki jasiek na ten przykład to się lubi długo moczyć i nie dochodzi od razu. A
soczewica, rącza dziewica, raz dwa wskakuje do gara i zaraz jest gotowa 😉
Składniki :500 g
zielonej soczewicy120 g
wędzonego boczku300 g
kiełbasy, np. śląskiej,
podwawelskiej1 duża
cebula1 łyżka
masła klarowanego5 łyżeczek
koncentratu pomidorowegoprzyprawy: 5 łyżek
sosu sojowego, 2 suszone papryczki
piri piri (opcjonalnie), 1
liść laurowy, 3
ziela angielskie, ok. 2 łyżki suszonego
majeranku,
sól i
pieprz do smaku
Soczewicę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu razem z
liściem laurowym,
zielem angielskim i dwiema rozkruszonymi albo zmiażdżonymi w moździerzu papryczkami (nie
sól, tylko dodaj
sos sojowy), możesz do garnka włożyć skórkę z
wędzonego boczku –
doda ona charakterystycznego, przyjemnego aromatu wędzonki i sporo smaku.Nie wylewaj
wody, uzupełnij płyn tak, aby
soczewica znajdowała się centymetr poniżej jego poziomu (jeśli gotujesz w niskim i szerokim garnku, to
wody daj trochę mniej).Zeszklij na
maśle drobno posiekaną
cebulę, dodaj do niej pokrojony
boczek i
kiełbasę. Podsmaż chwilę. Całość przełóż do garnka z
soczewicą i wymieszaj (zanim to zrobisz warto zapolować na wrzucone wcześniej papryczki, można je wyjąć).Gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu, niech lekko „bulba”. Dodaj
koncentrat pomidorowy i roztarty w dłoniach
majeranek.Dopraw
solą i
pieprzem, jeśli uważasz, że całość trzeba jeszcze „dosmaczyć”.Przez kilka minut trzymaj całość na małym ogniu, często mieszaj. Gotowe.
Related PostsBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąSoczewica z chorizo w
sosie pomidorowymFasolka po bretońskuGulasz (sos)
myśliwskiDomowy pasztet