ßßß
Składniki (3-4 porcje):250 g makaronu (np. kokardki)200 g tuńczyka w sosie własnym10 suszonych pomidorów w oliwie30 czarnych oliwek bez pestek6 pomidorków cherrysolidna garść rukolimiodowy winegret:4 łyżki aromatycznej oliwy (z suszonych pomidorów)1 łyżka octu winnego1/2 łyżeczki płynnego miodu spadziowegoszczypta soli morskiej i czarnego pieprzuMakaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i ostudź.Do niewielkiego słoiczka wlej składniki winegretu, zakręć go i wymieszaj, energicznie potrząsając.Suszone pomidory pokrój w wąskie paski, pomidorki cherry na połówki, a oliwki opłucz z zalewy.Makaron, oliwki i suszone pomidory umieść w misce, polej sosem i wymieszaj. Na koniec dodaj podzielone na cząstki kawałki tuńczyka, rukolę i połówki pomidorków. Delikatnie wymieszaj i podawaj.
Related PostsSałatka nicejskaSpaghetti alla puttanescaChleb pomidorowy na pszennym zakwasieWytrawne muffiny z warzywami i seremDomowe suszone pomidory – wszystko, co chcielibyście wiedzieć, ale baliście się zapytać