Wykonanie
W zeszłym tygodniu
pisałam o naszych rodzinnych preferencjach obiadowych – czyli o niedzielnym rosole i poniedziałkowych „konsekwencjach”. Dzisiaj na tapecie – naleśniki z mięsnym farszem.dopisek z 16.01.2013 : Jeśli tak się składa, że masz w rodzinie Małego Smakosza, to możesz mu podać też takie naleśniki, pamiętając jednak, żeby jego porcja była łagodnie przyprawiona (najlepiej bez
soli). W okolicach 10. miesiąca można wprowadzać do diety
cebulę, więc nie polecam tej potrawy młodszym dzieciom (również ze względu na
mięso). Co do
cebuli zalecałabym ostrożność, ponieważ powoduje wzdęcia i jest ciężkostrawna. Do porcji dla Malucha dałabym jej niewiele (nawet usmażona ma właściwości wzmacniające, oczyszczające i odtruwające, więc warto ją jeść). Uwaga na gluten!Co do podania, to naleśnika zwiniętego w rulon kroiłam na plasterki i mój Głodzilla bardzo chętnie jadł je w ten sposób.Przepis na naleśniki podawałam już wcześniej, więc zapraszam tutaj: klik.Składniki na farsz:50 dag gotowanego
mięsa2
marchewki z rosołu1
pietruszka z rosołu2 duże
cebule2 łyżki
masła klarowanego
sól i
pieprz do smaku
Mięso zmiel razem z ugotowaną
marchewką i
pietruszką.
Cebule pokrój w kosteczkę i zeszklij na
maśle. Wymieszaj z
mięsno-warzywną masą oraz dopraw
solą i
pieprzem – gotowe! Szybko prawda?Nakładaj farsz na naleśniki, zawijaj je w ruloniki, składaj w trójkąty i wcinaj od razu lub, jeśli cierpisz na nadmiar czasu, złóż jak na krokiety, panieruj i obsmaż. I nie zapomnij o czystym czerwonym barszczu… 😉Related PostsDomowy pasztetPełnoziarniste naleśniki z
serem i różowymi
winogronamiNaleśniki z
serem i sosem
jagodowymPaszteciki (pieczone pierogi) z
mięsem