ßßß Cookit - przepis na Poniedziałkowe naleśniki z mięsem z rosołu

Poniedziałkowe naleśniki z mięsem z rosołu

Wykonanie

W zeszłym tygodniu pisałam o naszych rodzinnych preferencjach obiadowych – czyli o niedzielnym rosole i poniedziałkowych „konsekwencjach”. Dzisiaj na tapecie – naleśniki z mięsnym farszem.
dopisek z 16.01.2013 : Jeśli tak się składa, że masz w rodzinie Małego Smakosza, to możesz mu podać też takie naleśniki, pamiętając jednak, żeby jego porcja była łagodnie przyprawiona (najlepiej bez soli). W okolicach 10. miesiąca można wprowadzać do diety cebulę, więc nie polecam tej potrawy młodszym dzieciom (również ze względu na mięso). Co do cebuli zalecałabym ostrożność, ponieważ powoduje wzdęcia i jest ciężkostrawna. Do porcji dla Malucha dałabym jej niewiele (nawet usmażona ma właściwości wzmacniające, oczyszczające i odtruwające, więc warto ją jeść). Uwaga na gluten!
Co do podania, to naleśnika zwiniętego w rulon kroiłam na plasterki i mój Głodzilla bardzo chętnie jadł je w ten sposób.
Przepis na naleśniki podawałam już wcześniej, więc zapraszam tutaj: klik.
Składniki na farsz:
50 dag gotowanego mięsa
2 marchewki z rosołu
1 pietruszka z rosołu
2 duże cebule
2 łyżki masła klarowanego
sól i pieprz do smaku
Mięso zmiel razem z ugotowaną marchewką i pietruszką. Cebule pokrój w kosteczkę i zeszklij na maśle. Wymieszaj z mięsno-warzywną masą oraz dopraw solą i pieprzem – gotowe! Szybko prawda?
Nakładaj farsz na naleśniki, zawijaj je w ruloniki, składaj w trójkąty i wcinaj od razu lub, jeśli cierpisz na nadmiar czasu, złóż jak na krokiety, panieruj i obsmaż. I nie zapomnij o czystym czerwonym barszczu… 😉
Related Posts
Domowy pasztet
Pełnoziarniste naleśniki z serem i różowymi winogronami
Naleśniki z serem i sosem jagodowym
Paszteciki (pieczone pierogi) z mięsem
Źródło:http://agatagotuje.pl/poniedzialkowe-nalesniki