ßßß Cookit - przepis na Krem z marchewki z gorgonzolą

Krem z marchewki z gorgonzolą

nazwa

Wykonanie

Wyrazista, wegetariańska zupa krem z marchwi, z serem gorgonzola i nutką słodyczy. Posypana orzechami włoskimi smakuje wspaniale :)
Wykonanie jest bardzo szybkie, bo całość zajmuje ok. 25 minut. Nie potrzebujecie też bulionu – zupę robimy na wodzie, bo jest na tyle wyrazista, że smak się obroni :) Polecam!
4 do 5 porcji
Składniki
650 g marchewek (waga przed obraniem)
1/5 korzenia średniego selera
1/2 korzenia średniej pietruszki
1 mała cebula
15 g (1 łyżka) masła
800 ml wody
70 g gorgonzoli dolce
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
do posypania
duża garść orzechów włoskich
Wykonanie
marchewki, pietruszkę i seler obrać i pokroić: seler w kostkę, a marchew i pietruszkę na talarki. Dokładność nie jest ważna, bo zupę i tak zblendujemy
cebulę obrać i posiekać w sporym garnku rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę i podsmażać aż się zeszkli. Następnie dodać marchew, pietruszkę oraz seler i podsmażać jeszcze 2 do 3 min.
warzywa zalać wrząca wodą i gotować przez 20 min
następnie zupę doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem i zmiksować na gładki krem. Jeśli jest za gęsta można dolać wody. Dodać sok z cytryny, miód oraz gorgonzolę i ponownie zmiksować do połączenia składników
orzechy włoskie z grubsza pokroić
zupę rozlać i każdą porcję posypać 1 łyżeczką orzechów. Dodatkowo można ozdobić świeżymi listkami tymianku
Opublikowano: 17 września 2015
Przepis własny
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Krem z brokułów
Zupa warzywna kalafiorowa
Pierogi z jagodami
Paszteciki z mięsem
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/krem-z-marchewki-z-gorgonzola