ßßß
Wyrazista, wegetariańska zupa krem z marchwi, z serem gorgonzola i nutką słodyczy. Posypana orzechami włoskimi smakuje wspaniale :)Wykonanie jest bardzo szybkie, bo całość zajmuje ok. 25 minut. Nie potrzebujecie też bulionu – zupę robimy na wodzie, bo jest na tyle wyrazista, że smak się obroni :) Polecam!4 do 5 porcjiSkładniki650 g marchewek (waga przed obraniem)1/5 korzenia średniego selera1/2 korzenia średniej pietruszki1 mała cebula15 g (1 łyżka) masła800 ml wody70 g gorgonzoli dolce1/2 łyżeczki pieprzu2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki soku z cytryny1 łyżeczka miodudo posypaniaduża garść orzechów włoskichWykonaniemarchewki, pietruszkę i seler obrać i pokroić: seler w kostkę, a marchew i pietruszkę na talarki. Dokładność nie jest ważna, bo zupę i tak zblendujemycebulę obrać i posiekać w sporym garnku rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę i podsmażać aż się zeszkli. Następnie dodać marchew, pietruszkę oraz seler i podsmażać jeszcze 2 do 3 min.warzywa zalać wrząca wodą i gotować przez 20 minnastępnie zupę doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem i zmiksować na gładki krem. Jeśli jest za gęsta można dolać wody. Dodać sok z cytryny, miód oraz gorgonzolę i ponownie zmiksować do połączenia składnikóworzechy włoskie z grubsza pokroićzupę rozlać i każdą porcję posypać 1 łyżeczką orzechów. Dodatkowo można ozdobić świeżymi listkami tymianku
Opublikowano: 17 września 2015Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Krem z brokułów
Zupa warzywna kalafiorowa
Pierogi z jagodami
Paszteciki z mięsemPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus