Wykonanie
Wyrazista, wegetariańska zupa krem z
marchwi, z
serem gorgonzola i nutką
słodyczy. Posypana
orzechami włoskimi smakuje wspaniale :)Wykonanie jest bardzo szybkie, bo całość zajmuje ok. 25 minut. Nie potrzebujecie też
bulionu – zupę robimy na wodzie, bo jest na tyle wyrazista, że smak się obroni :) Polecam!4 do 5 porcjiSkładniki650 g
marchewek (waga przed obraniem)1/5 korzenia średniego
selera1/2 korzenia średniej
pietruszki1 mała
cebula15 g (1 łyżka)
masła800 ml
wody70 g gorgonzoli dolce1/2 łyżeczki
pieprzu2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
tymianku1/2 łyżeczki
soku z cytryny1 łyżeczka
miodudo posypaniaduża garść
orzechów włoskichWykonanie
marchewki,
pietruszkę i
seler obrać i pokroić:
seler w kostkę, a
marchew i
pietruszkę na talarki. Dokładność nie jest ważna, bo zupę i tak zblendujemy
cebulę obrać i posiekać w sporym garnku rozgrzać łyżkę
masła, dodać
cebulę i podsmażać aż się zeszkli. Następnie dodać
marchew,
pietruszkę oraz
seler i podsmażać jeszcze 2 do 3 min.warzywa zalać wrząca
wodą i gotować przez 20 minnastępnie zupę doprawić
solą,
pieprzem oraz
tymiankiem i zmiksować na gładki krem. Jeśli jest za gęsta można dolać
wody. Dodać
sok z cytryny,
miód oraz gorgonzolę i ponownie zmiksować do połączenia składników
orzechy włoskie z grubsza pokroićzupę rozlać i każdą porcję posypać 1 łyżeczką
orzechów. Dodatkowo można ozdobić świeżymi listkami
tymiankuOpublikowano: 17 września 2015Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Krem z
brokułówZupa warzywna kalafiorowa
Pierogi z
jagodamiPaszteciki z
mięsemPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus