ßßß
Składniki na placki (około 15 sztuk):400 g mączystych ziemniaków (5 sporych sztuk)300 g młodej cukinii (1 średnia)150 g cebuli (2 małe)2 ząbki czosnku2 jajka50 g skrobi ziemniaczanej (2 łyżki )50 g mąki pszennej (4 łyżki)przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprzolej rzepakowy do smażeniaSkładniki na sos:200 g kurek200 g mascarponepół pęczka natki pietruszki2 szalotki (można zastąpić 1 zwyczajną cebulą)1 ząbek czosnku1 łyżka klarowanego masłaprzyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprzCukinię zetrzyj na tarce o średnich oczkach (jeśli masz do dyspozycji solidną maczugę od zapominalskiego działkowicza, to obierz ją ze skórki i wykrój gniazda nasienne – użyj tylko 300 g tak pozyskanego surowca).Umyte i obrane ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce razem z cebulą. Połącz z cukinią i przełóż na duże sitko do odcieknięcia. Sitko postaw na misce. Wodę, którą puszczą warzywa wylej, ale skrobię z dna naczynia zachowaj i połącz z cukiniowo-ziemniaczaną pulpą.Do masy wbij jajka, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mąkę ziemniaczaną i pszenną (możesz ich potrzebować mniej lub więcej w zależności od „soczystości” pulpy). Dopraw solą i pieprzem (wg uznania – ja dałam po pół łyżeczki).Smaż na złoty brąz, wykładając na rozgrzany olej porcje ciasta – każdy placek to jedna łyżka masy. Przed każdym nabraniem zamieszaj dobrze ciasto. Usmażone placki wykładaj na papierowe ręczniki, aby zebrać nadmiar tłuszczu.Przygotuj sos: posiekaj szalotki i czosnek, zeszklij je na maśle klarowanym. Dodaj oczyszczone kurki (większe egzemplarze możesz pokroić na kawałki) i podsmażaj przez 5 minut, często mieszając. Na podsmażone kurki wyłóż serek mascarpone i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści, duś na malutkim ogniu przez 3 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki.

Related PostsZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiBabka ziemniaczana z białą kiełbasąZiemniaczane babeczki gajowegoPożywna kartoflankaPlacki ziemniaczane