Wykonanie
W wielu domach ogłoszono akcję „zjedz to, bo szkoda wyrzucić” – u nas w tym roku nie, bo święta spędzaliśmy na występach gościnnych. Co prawda dostaliśmy masę wałówki, ale darczyńcy postanowili nam osłodzić rozłąkę, zasypując wypiekami, więc szybko powracam do gotowania obiadów, bo nie mamy góry resztek do zutylizowania. Dzisiaj zapraszam na leniwe pierogi (sama się czuję jak taka oblana
masełkiem, mięciutka leniwa kluska – chyba
będę musiała przez miesiąc na piechotę zasuwać po zakupy do najdalszego sklepu, żeby nabrać formy po tym świątecznym obżarstwie).
Składniki (dla 4-6 osób):50 dag półtłustego
twarogu40 dag ugotowanych
ziemniaków*2
żółtka2 łyżki
mąki ziemniaczanejszklanka
mąki pszennej (150 g)szczypta
solicukiercynamonpół kostki
masłaSer i
ziemniaki zmiel, przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie ugnieć razem. Dodaj do masy
żółtka, oba rodzaje
mąki, szczyptę
soli i wyrabiaj, aż będzie jednolite. W razie potrzeby można dosypać więcej
mąki.Na wysypanej
mąką stolnicy wytocz wałek z części ciasta i, po lekkim spłaszczeniu, pokrój na zgrabne kluski. Wrzuć od razu do garnka z dużą ilością wrzącej, osolonej
wody. Kiedy wypłyną, gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Z pozostałym
ciastem postępuj analogicznie do czasu aż nic nie zostaniePodawaj posypane
cukrem i
cynamonem oraz polane roztopionym
masłem**.
*mogą być wczorajsze** pierogi leniwe mogą być podawane niemowlętom, które opanowały już sztukę gryzienia (około 11. miesiąca), ale z uwagi na ryzyko reakcji alergicznych należy uważać z
cynamonem. Najlepiej go pominąćRelated PostsKnedle z
truskawkami i sosem
truskawkowo-
jogurtowymZiemniaczano-
twarogowe knedle ze
śliwkamiRuskie pierogiKnedle ze
śliwkami (bez
sera)Pełnoziarniste naleśniki z
serem i różowymi
winogronami