Pełnoziarnisty chlebek bananowy z migdałami i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Chlebek bananowy to jedno z najprostszych ciast, nic dziwnego zatem, że na jego temat powstało chyba z milion wariacji. Żeby przygotować „hamerykański” banana bread wystarczy zmiksować mokre składniki i wymieszać z suchymi – pokochają je wszystkie zabiegane mamy i tatusiowie, którzy mają dwie lewe ręce w kuchni albo niewiele praktyki. W trakcie pieczenia unosi się obłędny aromat dojrzałych bananów i wanilii, a efekt końcowy to sycące, przyciężkawe, nieco lepkie i – wbrew nazwie, która sugeruje wytrawny rezultat – słodkie ciasto. Trudno jest poczekać z krojeniem, aż zupełnie ostygnie.
Dwa lata temu podawałam przepis na wersję z kakao, słonecznikiem i rodzynkami (klik). Teraz przyszła pora na nieco zdrowszy wariant – z mąką pełnoziarnistą pszenną albo orkiszową, mielonymi migdałami i nierafinowanym cukrem trzcinowym. Cukrem posypałam również wierzch ciasta przed włożeniem do piekarnika i dzięki temu uzyskałam apetyczną, przyjemnie chrupiącą skorupkę. Dodałam również rodzynki, bo to u mnie obowiązkowy „wsad” w tego typu wypiekach. Zamiast nich można wrzucić żurawinę albo inne suszone owoce.
Ilość cukru w przepisie można zmodyfikować w zależności od własnych upodobań. Dając go ok. 100 g i tak uzyska się wyraźnie słodkie ciasto, ponieważ dojrzałe banany same w sobie zawierają sporo słodyczy. Z doświadczenia jednak wiem, że to, co dla nas jest wystarczająco słodkie, dla naszych znajomych przyzwyczajonych do sklepowych wypieków, niekoniecznie takie jest. Mój Brat na przykład poczęstowany kiedyś murzynkiem zapytał mnie, czy przypadkiem nie chciało mi się iść do sklepu po cukier
Taki chlebek podany ze szklanką ciepłego mleka dobrze sprawdza się jako szybkie śniadanie – jeszcze się nie zdarzyło, żeby któreś z moich Dzieci rano marudziło, że dostało kromkę pachnącą bananami. A ta chwila spokoju przy pierwszym posiłku, kiedy lada moment trzeba się zbierać, by zdążyć do pracy, jest niebywale ważna.
Składniki (keksówka dł. 30-35 cm lub dwie mniejsze):
500 g obranych, dojrzałych bananów (5 średnich sztuk)
2 duże jajka
90 g roztopionego masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
sok z ½ cytryny
100-150 g nierafinowanego cukru trzcinowego + 2 łyżki do posypania
szczypta soli
1½ łyżeczki sody oczyszczonej
200-220 g mąki pszennej razowej (albo razowej orkiszowej)
80 g zmielonych płatków migdałów
100 g rodzynek lub żurawiny
Zmiksuj banany z jajkami, masłem, ekstraktem z wanilii, sokiem z cytryny i cukrem trzcinowym (ilość zależna od osobistych preferencji i stopnia dojrzałości bananów) oraz szczyptą soli.
Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną, wymieszaj z migdałami.
Połącz masę bananową z suchymi składnikami, dodaj rodzynki.
Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz z wierzchu cukrem trzcinowym.
Piecz przez około godzinę w 180ºC (do suchego patyczka).
Related Posts
Muffiny bananowo-orzechowe
Ciasto kakaowo-bananowe
Biscotti di Prato (cantucci)
Babka na winie musującym
Muffiny marchewkowo-pietruszkowe z jądrami z pestek moreli
Źródło:http://agatagotuje.pl/pelnoziarnisty-chlebek-bananowy-z-migdalami-i-rodzynkami