ßßß
Składniki na naleśniki (około 15 szt):500 ml mleka250 ml wody gazowanej2 jaja280 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1800)110 g mąki pszennej (typ 650)1/2 łyżeczki soli70 ml oleju rzepakowegoDo pojemnego naczynia wlej wodę, mleko, olej, wbij jajka i zmiksuj. Następnie wsyp obie mąki i sól. Ponownie zmiksuj, nie może być żadnych grudek. Odstaw ciasto na pół godziny, aby mąka napęczniała – po tym czasie lekko zgęstnieje. Smaż na porządnie rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu (wystarczy ten w cieście naleśnikowym).Składniki na farsz:50 dag półtłustego twarogu3 łyżki jogurtu greckiego3 łyżki cukru2 łyżeczki cukru waniliowegoFilozofii w wykonaniu nie ma absolutnie żadnej – po prostu wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, możesz je zmiksować za pomocą blendera. Porcje tak przygotowanego sera rozsmarowuj na naleśnikach i składaj tak, jak lubisz.winogrona:20 dag różowych winogron2 łyżeczki syropu klonowego1/2 łyżeczki cynamonuUmyte winogrona przekrój na pół i wypestkuj. Przełóż je do rondelka, dodaj syrop klonowy i cynamon. Mieszaj cały czas, aby nie dopuścić do przypalenia. Podgrzewaj na małym ogniu aż staną się szkliste i puszczą sok. Polej nimi naleśniki i podawaj
Related PostsZielone naleśnikiRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremBliny pszenno-gryczaneZupa ogórkowa z kaszą manną