ßßß
Składniki :1/2 główki kapusty pekińskiej (lub 1 mała)4 cebule6 ziemniaków10 dag wędzonej słoniny25 dag wędzonego boczku (chudego)opcjonalnie kiełbasa wg uznania1 łyżeczka kminku2 łyżki sosu sojowego (albo maggi)sól i pieprz do smakuZiemniaki obierz, pokrój w ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie.Słoninę pokrój w kosteczkę, podsmaż na największej patelni, jaką masz. W międzyczasie obierz cebule i pokrój je w półplasterki.Do słoniny dorzuć pokrojony na plasterki boczek, przesmaż dosłownie chwilę i wsyp cebulę. Przypraw połową łyżeczki soli i smaż aż do zeszklenia.Połowę kapusty pekińskiej przekrój wzdłuż i posiekaj na paski. Wrzuć na patelnię z pozostałymi składnikami, dodaj kminek i sos sojowy (jeśli chcesz, możesz teraz wrzucić plasterki kiełbasy). Nakryj pokrywką i duś przez pół godziny na średnim ogniu.Do gotowej kapusty dodaj pokrojone na mniejsze cząstki ziemniaki, przypraw świeżo mielonym pieprzem (około pół łyżeczki).Smaż bez pokrywki przez 5 minut często mieszając. Podawaj gorące – niech parzy brodę

Related PostsZupa zbójeckaBabka ziemniaczana z białą kiełbasąStaropolski kapuśniak myśliwskiDomowy pasztetZupa z kapusty włoskiej