ßßß Cookit - przepis na Kapusta włoska na wędzonym boczku

Kapusta włoska na wędzonym boczku

nazwa

Wykonanie

Duszona kapusta włoska doskonale komponuje się, jako dodatek do dań z mięsem i ziemniakami, zaś podawana z pieczywem może być pojedynczym daniem.
Składniki:
1 mała główka kapusty włoskiej
1 duża cebula
ok. 25 dag wędzonego boczku
1 kostka rosołowa
3 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, wypłukać i zalać taką ilością wody żeby się nie przypalała. Cebulę obrać, pokroić i dodać do kapusty. Dorzucić rosołek i gotować prawie do miękkości.
Na patelni wytopić pokrojony w kosteczkę boczek. Dodać mąkę kukurydzianą i przesmażyć, uważać żeby nie przypalić zasmażki.
Tak przygotowaną zasmażkę dodać do kapusty, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, zagotować.
Ja do dekoracji posypałam kapustę przed podaniem posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2014/04/Kapusta-wloska-na-wedzonym-boczku.html