ßßß
Duszona kapusta włoska doskonale komponuje się, jako dodatek do dań z mięsem i ziemniakami, zaś podawana z pieczywem może być pojedynczym daniem.Składniki:1 mała główka kapusty włoskiej1 duża cebulaok. 25 dag wędzonego boczku1 kostka rosołowa3 łyżki sosu sojowegosól, pieprz1 czubata łyżka mąki kukurydzianejWykonanie:Kapustę poszatkować, wypłukać i zalać taką ilością wody żeby się nie przypalała. Cebulę obrać, pokroić i dodać do kapusty. Dorzucić rosołek i gotować prawie do miękkości.Na patelni wytopić pokrojony w kosteczkę boczek. Dodać mąkę kukurydzianą i przesmażyć, uważać żeby nie przypalić zasmażki.Tak przygotowaną zasmażkę dodać do kapusty, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, zagotować.Ja do dekoracji posypałam kapustę przed podaniem posiekanym szczypiorkiem.Smacznego :-)