ßßß Cookit - przepis na Kokosowe placuszki

Kokosowe placuszki

nazwa

Wykonanie

Kolejna wariacja na temat szalenie popularnych ostatnio pancakes. Do ich zrobienia użyłam resztkę mleka kokosowego (stare, dobre sprzątanie lodówki z wszelakich „końcówek”). Z kanonicznego przepisu, z którego korzystam przy robieniu tych placków, usunęłam cukier wanilinowy, ponieważ nie chciałam zakłócać kokosowej nuty. Aby ją podkreślić, placuszki polałam syropem klonowym i posypałam wiórkami kokosowymi. Bardzo nam smakowało takie połączenie 😉
Zaczynam dochodzić do wniosku, że uzależniłam się od tych naleśniczków. Moje spodnie mogą tego nie przeżyć…
Składniki na około 15 placków:
250 ml mleka kokosowego
200 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
50 ml oleju
2 jaja
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
Wykonanie jest dziecinnie proste: wymieszaj ze sobą płynne składniki – jaja, mleko kokosowe, sok z cytryny i olej. Dodaj mąkę z cukrem pudrem, solą i sodą. Zmiksuj na gładką masę. Na dobrze rozgrzaną patelnię (bez dodatkowego tłuszczu!) wylewaj ciasto tak, aby powstały placki o średnicy około 10 cm. Przewracaj na drugą stronę, kiedy na powierzchni ciasta pojawią się dziurki po pęcherzykach powietrza.
Podawaj z ulubionymi dodatkami – smacznego
Related Posts
Pancakes – śniadanie mistrzów
Naleśniczki z kremem pomarańczowo-cynamonowym
Jogurtowe pancakes z frużeliną rabarbarową
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Biscotti di Prato (cantucci)
Źródło:http://agatagotuje.pl/kokosowe-placuszki