ßßß
Składniki (4-6 porcji):300 g wieprzowiny gulaszowejspora cebulamasło klarowane lub smalec do smażenia3-4 kiełbasy np. śląskie3-4 ogórki kiszone2-3 łyżki koncentratu pomidorowego2-3 łyżki mąki pszennejprzyprawy: 3-5 jagód jałowca, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, sól, pieprzsuszony grzybek (opcjonalnie)Mięso wieprzowe pokrój w niewielką kostkę, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące.Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle albo smalcu (najlepiej od razu w szerokim garnku, w którym będzie gotował się gulasz), następnie dodaj mięso i podsmaż na rumiano.Do garnka wrzuć jeszcze pokrojoną na półplasterki kiełbasę, 1-2 pokruszone, suszone grzybki, rozmaryn, ziele angielskie z liściem laurowym, rozgniecione jagody jałowca i zalej taką ilością wody, żeby tylko przykryła składniki.Duś przez pół godziny, po czym dodaj pokrojone na plasterki (albo w kostkę) ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy.Po 10 minutach dopraw solą i pieprzem, po czym gotuj jeszcze przez chwilę, aby smaki się połączyły.
Related PostsSzynka wieprzowa z cebulkami pieczona w piwieStaropolski kapuśniak myśliwskiZupa ogórkowa z kaszą mannąSoczewica po bretońskuBabka ziemniaczana z białą kiełbasą