ßßß
Składniki :4-6 surowych białych kiełbas200 g suszonego żółtego grochu3-4 ziemniaki2 marchewki1 pietruszka5-8 cm zielonej części poraprzyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kolendra (zmielone ziarna), sól, pieprzKiełbasy włóż do sporego garnka, zalej około 2 litrami wody, dodaj ziele angielskie (4 ziarna), 2 małe listki laurowe, 2 płaskie łyżeczki soli i gotuj przez przynajmniej pół godziny na niewielkiej mocy palnika. W międzyczasie umyj i obierz warzywa oraz przepłucz w zimnej wodzie groch. Ziemniaki pokrój w kostkę, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych otworach, a pora pokrój na cienkie plasterki.Wyłów kiełbasę, do wywaru dodaj groch. Kiedy będzie prawie miękki (po około pół godzinie), dodaj przygotowane wcześniej warzywa oraz wsyp majeranek (płaska łyżka) i zmielone ziarna kolendry (płaska łyżeczka).Po kwadransie ziemniaki powinny być ugotowane, czyli zupa już jest gotowa. Jeśli jest taka konieczność uzupełnij wrzątkiem wywar, który odparował (uzyskując w ten sposób gęstość, która Ci najbardziej odpowiada) i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z pokrojoną na plasterki kiełbasą z wywaru i pieczywem.

Related PostsBabka ziemniaczana z białą kiełbasąŻurek wielkanocnyŻurek na żytnim zakwasie chlebowymBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskimBulion warzywny ze szparagami