ßßß
            
        
Składniki na spód:200 g mąki pszennej (typ 650)50 g mąki pszennej razowej50 g cukru pudru125 g zimnego masła3 żółtkaSkładniki na masę:600 g purée z dyni (u mnie z hokkaido)400 ml tłustego mleka200 g nierafinowanego cukru trzcinowego1 laska wanilii2 całe jajkaPrzygotuj kruche ciasto: na stolnicę przesiej obie mąki wymieszane z cukrem pudrem, dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i siekając nożem, połącz je z mąką. Kiedy uzyskasz drobne grudki, wlej żółtka i szybko wyrób – tylko do połączenia składników. Uformuj ciasto w kulę i wstaw do lodówki na godzinę.W międzyczasie przygotuj masę dyniową. W garnku zagotuj mleko z cukrem trzcinowym, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, dodaj przekrojoną na pół i wyskrobaną laskę wanilii (ziarenka również daj do mleka) i gotuj na wolnym ogniu przez kwadrans, pilnując, żeby nie wykipiało. Po tym czasie wyjmij laskę wanilii i dodaj piure. Gotuj przez 15 minut na malutkim ogniu, często mieszaj, bo masa łatwo się przypala. Odstaw do przestygnięcia i zmiksuj raz jeszcze, jeśli są jakieś grudki.Gdy masa dyniowa się chłodzi, nasmaruj masłem formę do tarty i wyłóż ją ciastem. Przykryj je papierem do pieczenia i obciąż np. fasolą. Wstaw na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 180°C, po tym czasie zdejmij obciążenie i dopiekaj przez 10 minut.Do chłodnej dyniowej masy wbij dwa jajka i zmiksuj. Wylej na podpieczony spód i wstaw na 30-45 minut do piekarnika nagrzanego do 160°C (po 30 minutach zwiększyłam temp. do 175°C). Upieczona masa powinna przypominać budyń.Tarta najsmaczniejsza jest po jednodniowym pobycie w lodówce (trzeba ją oczywiście zabezpieczyć przed lodówkowymi zapaszkami).

Related PostsRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremKopytka z dyni podsmażane na maśle z czosnkiemZielone naleśnikiDyniowe podpłomyki półrazoweKopytka ziemniaczano-dyniowe z masłem szałwiowym