ßßß
Składniki (na słoik 900 ml):500 g solonych filetów śledziowych (matiasów)1 cytryna obrana ze skórki (najlepiej ekologiczna)sok z 1 cytryny2 gałązki rozmarynu1 łyżka płynnego miodu (np. rzepakowego)1/3 szklanki oleju rzepakowegoczarny pieprzZanim zaczniesz moczyć śledzie, sprawdź, jak bardzo są słone. Jeśli bardzo – mocz przez około dobę w wodzie, zmieniając ją dwukrotnie. Jeśli mniej – mocz je kilka godzin. Może się zdarzyć, że wystarczy je tylko opłukać.Wymoczone filety odciśnij papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody i osusz, następnie pokrój na kawałki.Obraną ze skórki cytrynę pokrój na cieniutkie plasterki.Wymieszaj sok z cytryny z miodem i olejem.Na dnie słoika ułóż kilka kawałków śledzia, oprósz lekko pieprzem i drobno posiekanym albo porwanym rozmarynem, połóż plasterek cytryny. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Na koniec zalej mieszaniną oleju i soku z cytryny. W razie potrzeby dolej samego oleju, ponieważ śledzie mają być nim całkowicie przykryte.Wstaw do lodówki na dwa dni, aby składniki się dobrze przegryzły.

Related PostsRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremŚledzie z suszonymi śliwkami i winemŚledzie po kaszubsku (i prawo zachowania energii)Śledzie z cebulą w oleju lnianym i trochę o NNKTŚledzie w śmietanie